Zdrava prehrana / Savjeti za pripremu kefira kod kuće

Image
Foto: Pixabay

Kefir je izuzetno bitan dio ljudske prehrane posljednjih 2000 godina, i to s dobrim razlogom. Saznajte kako napraviti kefir kod kuće kako biste iskoristili sve hranjive sastojke koje kefir pruža.

1.11.2022.
11:13
Pixabay
VOYO logo

Kefir je fermentirano mlijeko, pomalo nalik jogurtu, koje sadrži do 30 različitih vrsta probiotičkih bakterija i kvasaca. Kefir je bogat izvor bioaktivnih peptida, vitamina, minerala i enzima. Osim toga, kefir je lako napraviti kod kuće, uz minimalne potrebe za priborom. No, kako napraviti kefir kod kuće?

Sastojci potrebni da napravite kefir kod kuće su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • ½ žličice kefirnih zrnaca
  • 1 litra svježeg mlijeka

Kada pravite kefir kod kuće, najprije stavite pola žličice kefirnih zrnaca u staklenku od 500 ml s brtvom za fermentaciju. Dodajte pola litre mlijeka, ostavljajući oko 2 cm prostora na vrhu. Ostavite na radnoj ploči 18-24 sata da kefir fermentira. Kada se mlijeko zgusne, smjesa se pretvara u kefir.

Kada se kefir stegne, ako ga ne možete odmah procijediti, stavite ga u hladnjak kako biste zaustavili daljnju fermentaciju, jer okus može postati prilično jak. Procijedite kefir kroz sito u vrč . Zrna su prilično čvrsta i podnose lagano miješanje. Ovaj recept za kefir je već gotov. Kefir možete popiti odmah, aromatizirati i ohladiti ili ga ostaviti na sobnoj temperaturi nekoliko sati kako bi okus bio jači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo