MOŽDA JOŠ SAMO JEDNA SARMA? / Fino ste se najeli ovih dana? Ako ste baš pretjerali, poželjet ćete je poštedjeti

Image
Foto: Shutterstock

Iako biste nakon svakog obroka, a posebno finog i slasnog blagdanskog, najradije išli malo prileći, znanstvenici su istražili što se događa u vašem tijelu nakon jela i zašto to ne biste smjeli napraviti

26.12.2021.
22:10
Shutterstock
VOYO logo

Božić je - glavni argument za četiri, umjesto dvije sarme; za nekoliko sljedova jela; za nekoliko vrsta kolača; za kuhano vino ili toplu čokoladu u prevelikim količinama.

Što god konzumirali u vrijeme blagdana - oprašta nam se i ne broji se. Sve dok ne dođe 1. siječnja i onda se, najednom, ipak počne brojiti pa manijakalno upisujemo teretane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to izbjeći?

Pa - prestanite se prejedati!

"Lakše reći, nego napraviti", pomislit ćete. I složit ćemo se, no - kao maleni podsjetnik i motivaciju donosimo vam istraživanje koje su proveli nutricionisti iz Musclefood, a prenosi ga North Wales Live.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
QUICHE ILITI SLANI KOLAČ S RIBOM I POVRĆEM: /

Iznenadite želudac nečim zdravim nakon blagdanskog prejedanja

Image
QUICHE ILITI SLANI KOLAČ S RIBOM I POVRĆEM: /

Iznenadite želudac nečim zdravim nakon blagdanskog prejedanja

Tim stručnjaka otkrio je što se u našem tijelu zbiva satima nakon pojedenog - ili bolje rečeno - prejedenog blagdanskog jela.

Nakon sat vremena

Nakon što ste u svoj organizam unijeli maminu sarmu ili puricu s mlincima, vaš je mozak to registrirao i poslao krv ravno u vaš probavni trakt kako bi razgradila hranu. Da bi se razgradnja hrane mogla dogoditi, aktivira se vaš metabolizam, što rezultira bržim otkucajima srca, a povećava se i vaša unutarnja temperatura. Što mislite zašto vam je nakon jela odmah toplo i poželite ići direktno u krevet? Upravo zbog toga!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelom tom procesu nimalo ne pomaže piće koje ste unijeli jer usporava probavu koja ionako već ima dovoljno posla s obilatim blagdanskim jelovnikom koji je završio u vašem želucu.

Dva sata nakon jela

Proteini i masti dva sata nakon jela ostaju u vašem želucu, ostavljajući vam nadutost i umor. U ovom periodu ćete imati i plinove jer se vaš organizam trudi izbaciti sav zrak koji ste unijeli u sebe uz nedovoljno prožvakanu hranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, rafinoza je složeni šećer koji se nalazi u povrću kao što je prokulica. Rafinoza je nešto što tijelo ne može preraditi, što znači da postoji samo jedan izlaz.

Image

Gdje to možete podrigivati, mljackati i prditi za stolom?

Šest sati nakon jela

Nakon šest sati sva se hrana i piće nalazi u vašem debelom crijevu, a to znači samo jedno - ponovno ste gladni i ponovno tražite nešto za jelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadeset i četiri sata nakon jela

Što se događa u vašem tijelu s hranom nakon dvadeset i četiri sata je zapravo sasvim logično. Sva neprobavljena hrana mora negdje otići...

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo