SRETAN USKRS!

PRIRODNO BOJENJE JAJA: Pisanice kakve su radile naše bake su zdravije, a mnogima i ljepše. Evo kako ih napraviti

Bojenje jaja prirodnim bojama ima mnogo prednosti – prije svega, znate da nisu otrovna, čak i ako puknu prilikom kuhanja. Za dodatno ukrašavanje možete se poslužiti i najlonkom.

Jedina mana prirodno obojenih jaja jest činjenica da boja nije tako intenzivna kao kod kupovnih. Ali zato ste potpuno sigurni od kemikalija. Osim toga, boje dobivate od prirodnih materijala koje biste inače bacili – ljuski od luka ili kore od jabuke, vanjskih listova glavice zelja, itd.

Postupak je isti za svaku boju

1. Položite jaja u jednom sloju u posudu za kuhanje. Dodajte vodu do razine na kojoj će prekriti sva jaja.
2. Dodajte žličicu octa – ako kao bojilo koristite neki od začina. Ali ako koristite neko voće, osobito ono kiselo – bolje preskočite ocat.
3. Dodajte biljni materijal za bojanje jaja. Što više biljnog materijala stavite, to će biti intenzivnija boja.4. Prokuhajte vodu.

5. Smanjite temperaturu i kuhajte oko 15 minuta.
6. Ako ste zadovoljni bojom, izvadite jaja iz posude.
7. Želite li intenzivniju boju, privremeno uklonite jaja iz tekućine. Filtrirajte boju preko filtera za kavu (ili kroz dva sloja gaze), prekrijte jaja filtriranom bojom i ostavite da stoji preko noći u hladnjaku.
8. Prirodno obojena jaja neće se sjajiti, stoga, ako želite postići ovaj efekt, kad se jaja potpuno osuše, premažite ih uljem za kuhanje ili komadićem slanine.

Boje:

Ljubičasto plava – cvjetovi ljubičica(iako, njih je bolje izbjegavati), manja količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), čaj od hibiskusa, crveno vino.

Plava – konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuhani), sok crnog grožđa, bobice bazge.

Zelena – listovi špinata i koprive (prokuhani), tekući klorofil.

Zelenkasto žuta – kore žute jabuke sorte Zlatni delišes (prokuhane).

Žuta – kore naranče ili limuna (prokuhane), mrkva (prokuhana), sjemenke celera (prokuhane), mljeveni kumin (prokuhan), mljevena kurkuma (prokuhana), čaj od kamilice, zeleni čaj.

Zlatno smeđa – sjemenke kopra.

Smeđa – jaka crna kava, instant kava, ljuske crnog oraha (prokuhane), crni čaj.

Narančasta – ljuske žutog luka (prokuhane), kuhana mrkva, čili prah, paprika.

Ružičasta– Cikla, sok od brusnica ili svježe brusnice, maline, sok crnog grožđa, sok ukiseljene cikle.

Crvena – veća količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od rajčice, maline, crveni radič.

Želite li dodatno ukrasiti pisanicu, najjednostavnije je uzeti list zanimljivog uzorka (možete i izrezati doliju) i staviti na jaje te sve zajednu u najlonku.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr