Ne znate što biste kuhali? / Ovaj tjedan možete uživati u istraživanju zdrave i uzbudljive japanske kuhinje po izvrsnim cijenama

Image

Priprema sushija dozvoljava kreativnost pa tako možete kombinirati sastojke prema vlastitim preferencijama, a ako još niste, Tjedan japanske kuhinje u Lidlu je izvrsna prilika da se okušate u pripremi tradicionalnih japanskih specijaliteta

5.3.2024.
11:28

Japanska kuhinja odavno je izašla iz granica matične otočne države i osvojila cijeli svijet. Raznolikost i bogatstvo okusa, zdravi sastojci, inovativni pristupi pripreme, kreativne i zanimljive kombinacije aroma, sve je to doprinijelo da japanska kuhinja postane jedna od najpopularnijih gastronomija u globalnim okvirima.

Sushi, sashimi, miso juhe, tempura, ramen… Samo su neka od najpoznatijih i najslavnijih jela proizišlih iz japanske kuhinje. Ako do sada niste imali priliku istražiti sve čarolije okusa zemlje izlazećeg Sunca, sada je prava prilika jer se ovoga tjedna u Lidlu premijerno održava Tjedan japanske kuhinje!

Koliko različitih vrsta sushija postoji? Mnogo!

Krenimo od jela koje je vjerojatno najpoznatija i najpopularnija delicija japanske gastronomije. Riječ je, naravno, o sushiju, tradicionalnom japanskom jelu koje se uglavnom priprema od kuhane riže i sirove ribe ili različitih morskih plodova kao što su morski rakovi, škampi ili mekušci. Treba reći da postoji mnogo različitih vrsta sushija, no osnovna podjela sastoji se od ove četiri osnovne vrste: maki sushi su rolice s rižom i nadjevom omotane u nori algu, zatim je tu nigiri sushi, male loptice riže oblikovane ručno, obično s komadićem svježe ribe (poput tune, lososa ili hobotnice) ili drugih morskih plodova (poput škampa ili hobotnice) položenih preko riže.

Image

Tu je još sashimi koji se ne priprema s rižom nego od sirovih komada svježe ribe ili drugih morskih plodova narezanih na tanke kriške, garniranih wasabijem i posluženih s ukiseljenim đumbirom. Postoji još i temaki sushi koji je poslužuje zarolan u obliku stošca, a priprema se od nori alge ispunjene rižom i raznim nadjevima, poput ribe, povrća i umaka. Ova vrsta sushija se jede rukama i obično je veća ostalih sushija.

Nezaboravna rapsodija slanih, ljutih i slatkih aroma

Od začina, za pripremu sushija tradicionalno se koristi soja umak koji se proizvodi od fermentirane soje, žitarica, soli i vode. Soja umak tradicionalno je prisutan u azijskoj kuhinji i dodaje se različitim jelima, a njegova glavna uloga kao začina kod sushija je slana nota koja obogaćuje okus riže, ribe ili drugih korištenih namirnica.

Za pravi doživljaj sushija potrebna vam je wasabi pasta, poznata i kao japanski hren koji sushiju daje pikantni, ljuti, a opet specifičan okus. Wasabi pasta je prepoznatljiva po svojoj zelenoj boji, a zbog svoje aromatičnosti je izuzetno popularan u japanskoj gastronomiji, ne samo zbog okusa nego i zbog svojih nutritivnih svojstava. Bogat je kalcijem, magnezijem i vitaminom A i C, izvrstan je za probavu i pomaže u održavanju zdravlja respiratornog sustava.

Kako je japanska kuhinja poznata i po maštovitim kombinacijama slanih, ljutih, kiselih i slatkih aroma, još jedan od začina koji se redovno koristi u pripremi sushija je mirin umak, slatki japanski kuhinjski alkohol koji se inače dobiva od riža i ima niski postotak alkohola, koji sushi dobiva blago slatku notu, a možete ga pronaći po izvrsnoj cijeli tijekom Tjedna japanske kuhinje u Lidlu.

Image

Jedan od ključnih sastojaka kod pripreme sushija je posebna vrsta riže čija su zrna šira i kraća, a sadrži visoki udio škroba. Samim time, riža nakon kuhanja ostaje mekša i ljepljivija, stoga će zadržati željenu formu i stoga je neophodan i nezamjenjiv sastojak za izradu sushija. Sushi riža Japanese style koja posjeduje željene karakteristike i teksture i s kojima će vaš sushi ispasti besprijekorno možete ovoga tjedna pronaći u okviru Japanskog tjedna u Lidlu koji traje od 4. ožujka pa sve do isteka zaliha. Uz kvalitetnu sushi rižu, potrebni su vam listovi morske alge Nori, koji se koriste za zamatanje sushija. Niske su kalorične vrijednosti, a nutritivno su bogati vitaminima i mineralima, uključujući vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin B12, jod, željezo, magnezij i kalcij.

Image

U slučaju da se kod kuće odlučite japanski ručak ili večeru i eksperimentiranje s različitim sushi kombinacijama, nipošto nemojte zaboraviti na Sushi Ginger odnosno ukiseljeni đumbir. Ukiseljeni đumbir je obavezni dodatak prilikom serviranja nekoliko sljedova sushija, a primarna namjena ukiseljenog đumbira je da pročisti vaše okusne pupoljke i nepce između različitih sljedova kako biste u potpunosti uživali u aromama različitih vrsta sushija. Ukiseljeni đumbir, koji se na japanskom jeziku zove gari, također možete pronaći u Lidlu u okviru Tjedna japanske kuhinje, i to u dvije varijante – kao 'klasičan' Sushi đumbir te te kao Sushi đumbir Pink.

Image

Na internetu možete pronaći mnoštvo recepata za pripremu sushija, a mi vam predlažemo jednostavan i ukusan recept za maki sushi s lososom i različitim povrćem s kojim nećete pogriješiti.

Sastojci:

  • Sushi riža
  • Nori listovi
  • Svježi losos
  • Svježe povrće (avokado, mrkva, krastavci)
  • Umci (Soja umak, Mirin umak, Wasabi pasta)
  • Sushi đumbir
  • Podmetač od bambusa

Priprema:

Skuhajte sushi rižu prema uputama proizvođača. Dok se riža kuha, svježe povrće narežite na tanke dugačke prutiće. Na podlozi od bambusa pripremite nori list od alge i na njega rasporedite kuhanu i ocijeđenu rižu. Potom na rižu dodajte tanko narezani svježi file lososa te na kraju sitno narezano povrće koje možete kombinirati ovisno o ukusu. Kada ste dodali sve sastojke, pomoću podloge čvrsto umotajte listove pazeći pritom da budu dovoljno čvrsti kako se ne bi raspali prilikom rezanja. Umake kao i sushi đumbir rasporedite u male zdjelice.

Dobar tek!

Image

U slučaju da kod kuće nemate podlogu od bambusa, tijekom Tjedna japanske kuhinje u Lidlu kupcima je dostupna i posebna ponuda, fantastičan i praktičan sushi set koji uključuje podlogu od bambusa za izradu sushija i kako bi ugođaj bio potpun, dva para štapića za jelo.

Image

Uz sushi, optimalan izbor pića je vrlo zdrav i okrepljujući matcha čaj, vrsta zelenog čaja koja se od pamtivijeka priprema i servira u Japanu, a možete ga pronaći po izvrsnoj cijeni u najbližoj Lidl trgovini.

Tjedan japanske kuhinje u Lidlu donosi još niz kultnih japanskih specijaliteta, kao što je miso juha, još jedno tradicionalno jelo klasične japanske kuhinje koje se sastoji od povrća, rezanaca i algi. U ponudi su i Gyoza dumplings, punjena japanska tjestenina koja dolazi u dvije varijante, s punjenjem od piletine i svinjetine ili s tofuom i povrćem, a za desert provjerite što vam donosi budućnost i pritom se zasladite s Fortune Cookies s neodoljivim okusom manga.

Sadržaj nastao u suradnji RTL native kreativnog tima i Lidla!

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama