VIDEO: Prljavi, prosti, ružni i zli

Uz rijetke iznimke koje potvrđuju pravilo (lanjski povratnički album Generala Wooa, svojatanje TBF-a na rock and roll teren, hype oko Dječaka, održavanje forme Ede Maajke i čekanja zakucavanje Kandžije kojim bi opravdao status momka koji obećava i vrijedi ili pak realizacije višekratno najavljivanog povratničkog djela Nereda i Stoke) hrvatski hip hop i rap scena posljednjih je godina poprilično bljedunjava i u krizi.

Do trena kad su prije dvije godine 3ki Stil i Sett na scenu odaslali svoje verbalne bedastoće u formi elektro rap zajebancije Krankšvester. Debi albumom su zasjenili svoje dotadašnje solo pokušaje, a objavom direktno na internet i zabavnim nastupima na terenu kapitalizirali hype po kojem ih se hvali kao najzabavnije zabranjeno voće. Vulgarni pasmater duo Krankšvester o čijim se nastupima uživo prepričava s osmjehom na licu efekt su jednak pojavi dvojca Nered i Stoka iz faze debi albuma Spremni za rat.

Odavna nije bilo ovoliko blesavog a zabavnog kreteniranja, u neku ruku konceptualnog djela. Koncept je spomenuti 69 dovitljivih načina seksanja i vulgarnije varijante riječi “j”. Nema pošteđenih. Na jezičinama spomenutog dvojca su svi. Od 2Cellosa, Ive Šulentić do Ljerke Mintas Hodak, Mirele Holy ili Zdravka Čolića i Mamića. Njima “pelcuju muf”, otkrivaju tajne “tosanja salate”, “jugo trokuta” ili “rđavog trombona”, plešu dok ne dobiju “disko rak”, sampliraju Thompsonove Čavoglave, pobijaju Mišu Kovača na njegovom terenu Shimmy Shimmy Javore, bombardiraju i procociraju feministice komadima poput Moj kurac je odavno prekinuo s njom (kurčevi monolozi) ili Ružne ribe jebu se ko zmajevi. Krankšvester su kromanjonska antiteza LeZbora i trn u oku ne samo “B.a.b.a”.

Hedonističke seanse u kojima veličaju seks bez odgovornosti, dilanje, šoranje i clubbing njihovo je najefikasnije oružje. Jednako kao i Let3 nepoznata im je kategorija autocenzure, no u tom nedostatku filtra i leži čar. Kada ne ubodu do balčaka ostaje činjenica da njihovi vulgarizmi nisu prazni ni samo sebi svrhom, pogotovo u komadima poput Jebeš tebe i tvog oca, Parada ti vani i Svekar kada briljantno demaskiraju muško ženske odnose iznimno slikovitim situacijama.

U situaciji kada nam je glazbena scena neselektivna toliko da se folk primadone i rap nezavisnjaci razlikuju samo po činjenici da prvima rodijaci plaćaju internet download a drugi stavljaju albume na besplatno skidanje, po brojčanim kriterijima situacija je ista u kojoj najkomercijalniji izvođači ispadaju alternativom. Uderground pozicija i kultno sljedbeništvo značilo bi da je najjača potvrda kvalitete činjenica kada usmena predaja i internet širenje lajkova rade za vaš račun. To je slučaj s Krankšvesterom.

Produkcijski efektni i produktivni Sett odgovoran je za beatologiju albuma u potezu od modernog rap krkanja do dubstep trikova. Ako namjerno ignorirate klasične prežvakane načine distribucije naplate albuma dajući ga direktno na besplatni download bez naknadnih naplatnih očekivanja, u očima krajnjeg konzumenta to ne znači derogacija kvalitete materijala već se lakšu stječu simpatije.

Odbijete li novom albumu audio manijaka i filmofila političku i moralnu korektnost, jasno je o čemu se zapravo radi. Zabava, duhovitost, smijeh i ples. Tko bi se usudio zatražiti više?

8/10

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr