Charliejev svijet – krasan, poetičan film o tinejdžerima

Prilično je rijedak slučaj i u Hollywoodu i na globalnoj filmskoj sceni da autor knjige bude i režiserom istoimenog filma, adaptacije iste. A još bi rjeđi bio onaj u kojem su oba djela napravljena zavidnom kvalitetom.

Nastao kao ekranizacija novele Perks Of Being A Wallflower, Chobskyev film je poetična i egzistencijalna drama o odrastanju nekoliko mladih ljudi s problemima identiteta i identifikacije prilikom traženja svog mjesta na svijetu.

I malo bližoj im okolini. Obzirom da se radilo o odličnoj knjizi logično je da je samom autoru najjasnije kojim bi smjerom prevođenje u pokretne slike trebalo izgledati.

Charlie (Logan Lerman) je povučeni klinac koji ima problema s adaptacijom u novoj školskoj sredini sve do trena kad ne upadne u otkačeno društvo u kojem je glavna pokretačica dinamična zgodnička Sam (Emma Watson) i njen gay prijatelj (Ezra Miller).

Tada se stvari počinju okretati i vrtoglavo otkrivati nove svijetove, ljubavi i jedanko kao i tajne u kojima leže korijeni njihove neprilagođenosti. Nešto poput Manji od nule Mareka Kanievske ove generacije i traganja zgodne serije My So Called Life s Claire Danes, film je literarna i pametna postava, svjedočenje emotivnoj i socijelnoj inteligenciji klinaca koji ne spadaju onoj kritičnoj masi već se razlikuju po svojoj posebnosti.

Za ljubitelje dobrih priča, staložene naracije, razumijevanja teenagerskih dilema, trilema, kvadrilema i ostalih problema, Charliejev svijet bi mogao puno značiti.

Ocjena: 7/10

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr