Malen, atraktivan i funkcionalan

Nekad se tabure nalazio u gotovo svakom domu i bio je nezaobilazan komad namještaja, no danas je često zanemaren i služi samo kao dekoracija. Ipak, puno je više od obične stolice.

Najmanji komad namještaja koji služi za sjedenje, ali i za odmaranje umornih nogu. Uklopit će se u sve prostore jer zauzima vrlo malo mjesta, a uvijek se može ugurati u kut ili pod stol.

Ipak, njegov dizajn može biti točka na i kod uređenja prostora.

U većim prostorima uglavnom se koristi tabure većih dimenzija i najčešće je kvadratnog oblika, te se stavlja u sredinu prostorije. Posljednjih godina trend su minimalističke garniture za sjedenje, čiji je sastavni dio tabure, jednostavnog kvadratnog oblika.

Razlikuju se ne samo po veličini, nego i boji i obliku – od jednostavnih, u obliku kocke, do ekscentričnih i originalnih modela. Svojom posebnošću tabure se ne mora vizualno uklopiti u interijer jer je detalj za sebe.

Proizvodi se od drveta, plastike, a najčešće je presvučen tekstilom ili kožom. Taburei jednostavnih geometrijskih oblika mogu se spojiti u jedan veći i tako poslužiti čak i kao garnitura za sjedenje.

Osim za sjedenje i odmaranje nogu, mogu poslužiti i kao stolići za odlaganje pića, a nerijetko i kao naslon za glavu. Proizvode se i kao svojevrsna ‘spremišta’. Unutrašnjost je prazna, a gornji dio se podiže i služi kao ‘poklopac’.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr