Zuroff istražuje još jednog nacista koji živi u Hrvatskoj

Efraim Zuroff , ravnatelj centra "Simon Wiesenthal" u Jeruzalemu, potvrdio je u intervjuu Politici kako je u tijeku istraga protiv bivših nacista koji slobodno žive na Balkanu.

4.12.2009.
17:27
VOYO logo

"U tijeku je istraga protiv jednog nacista srednjeg ranga, pripadniku NDH koji živi u Hrvatskoj. Zbog prirode posla ne mogu reći ništa više. Sada provjeravamo je li je ta osoba iz Hrvatske u vrijeme Tita bila osuđivana za svoja nedjela počinjena u NDH. Ukoliko jest, onda je nećemo moći opet izvesti pred sud. Ukoliko nije, tražit ćemo od Zagreba podizanje optužnice. To nije osoba koja je živjela u Latinskoj Americi, a ne mogu vam čak reći ni je li muškog ili ženskog spola", ispričao je Efraim Zuroff.

U intervjuu je rekao i kako bi se Hrvatska morala ponositi činjenicom da je bivšeg upravitelja logora Jasenovac Dinka Šakića izvela pred sud i osudila. Predložio je i da se osnuje međunarodna komisija koja bi utvrdila točan broj žrtava u Jasenovcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako želimo utvrditi povijesnu istinu o zločinima u Drugom svjetskom ratu, onda zaista ne možemo tolerirati nagađanja o žrtvama, razlika između 50.000 i 700.000 toliko je nevjerovatna da se ne može uvrstiti ni u jednu ozbiljnu povijesnu činjenicu. Aveti prošlosti neće mirovati dok god se manipulira brojem žrtava. Kako vrijeme prolazi, sve je teže postići zaključak o nečem tako jezivom kao što je bio najveći koncentracijski logor na Balkanu. Politika se i ovde upliće u pravdu, pa i u povijest. Zaključak bi morale priznati obje strane, i hrvatska i srpska. Tek tada počinje neophodan proces liječenja", komentirao je Zuroff.

Na pitanje što će raditi nakon što svi zločinci koje lovi umru od starosti, Zuroff je rekao da ga tek čeka nova bitka protiv krivotvorenja slike holokausta, što se najviše događa upravo u istočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo