hrvatske šume: 'neki su pilili i poslije požara' / Žrnovčanima stižu novčane kazne jer su tijekom stravičnih požara pilili borove da spase kuće

Image
Foto: Damira Kalajdžić/Ivo Cagalj/PIXSELL

Hrvatske šume šalju im 'čestitke', ali se i ograđuju kako su kazne poslali samo onima koji su sjekli stabla poslije požara...

15.3.2018.
12:26
Damira Kalajdžić/Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo
Image

Fotografije kataklizmičkog požara u Žrnovnici: nakon što vidite ove fotografije nećete moći suspregnuti suze

Image

Fotografije kataklizmičkog požara u Žrnovnici: nakon što vidite ove fotografije nećete moći suspregnuti suze

Mještanima Žrnovnice posljednih dana stižu upozorenja Hrvatskih šuma zbog piljenja borova u vrijeme stravičnih požara na tom području i to pred pokretanje optužnog prijedloga, piše Dalmacija Danas.

U zadnjih mjesec dana ljudi su počeli dobivati državne odštete za pretrpljenu štetu u požarima jer su tijekom njih stradale brojne poljoprivredne kulture, a ponajviše maslinici za koje su vlasnici dobili 'smiješne' naknade štete koje su često i odbili jer su, kako kažu 'mizerni'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovih dana novi šok za Žrnovčane, kao da nisu pretrpjeli dosta. Od Hrvatskih šuma počeli su dobivati već spomenuta upozorenja jer su pilili borove koji su se naslanjali na njihove kuće ili bili u neposrednoj blizini tijekom požara. Iako su neki od borova bili najčešće u nadležnosti Hrvatskih šuma, mještanima nije preostalo ništa drugo nego ih uklanjati kako bi spasili svoje domove od poludjele vatrene stihije.

Nakon što je požar saniran, mještani su otpiljene borove odlučili ukloniti sa svojih i javnih parcela. To su učinili, kako nam kažu, nije bilo smisla čekati Hrvatske šume da to naprave za njih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Toga dana zvala me je žena da hitno dođem iz Splita u Žrnovnicu jer je stanje kritično. Prvo nisam povjerovao da je stanje baš takvo, ali kada se čuo sa susjedima, uvjerio sam se da se vatra jako brzo približava i da se nešto mora poduzeti. Stigao sam u Žrnovnicu, vatra je bila na par stotina metara od kuća. Vidjelo se da će vatra doći i do moga dvorišta pa sam hitno odsjekao nekoliko najbližih borova za koje sam procijenio da bi najviše ugrozili kuću. Taj zahvat je zaslužan da mi je kuća danas čitava. Pazite, čak i s ispilanim borovima, stiropor na kući mi se rastopio zbog blizine vatre. Inače ti posječeni borovi su stajali dva do tri mjeseca u potoku iza kuće. Kada smo susjedi i ja vidjeli da ih nitko ne otklanja, a isti bi mogli biti prepreka bujičnim poplavama koje su zaredale u jesenskim mjesecima, nas nekoliko smo spomenuta srušena stabla ispilali i uklonili. Nakon svega toga ostao sam šokiran primivši “čestitku” Hrvatskih šuma. Pitam se, tko je tu lud?", ispričao je jedan Žrnovčanin za Dalmacija danas.

Kazne su došle u različitim visinama, a kreću se od 80 do 800 kuna. Mještani su nakon svega u nevjerici, pogotovo kada se sjete koliko male iznose su dobivali za odštete zbog izgorenih parcela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ekspresno je stigao i odgovorHrvatskih šuma.

'Neki su sjekli stabla oko svojih okućnica i nakon što su požari ugašeni'

"Tijekom prošlogodišnjih katastrofalnih požara koji su poharali Dalmacijom doista se dogodila situacija u kojoj su pojedinci bili prisiljeni sječi stabla s javnih površina kojima gospodare Hrvatske šume kako bi spasili svoju imovinu. Takvih slučajeva bilo je 3 i tim ljudima Hrvatske šume NISU slale nikakve kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, pojedinci su, vidjevši tu situaciju, iskoristili priliku te su posjekli stabla oko svojih okućnica NAKON ŠTO SU POŽARI UGAŠENI kako bi posječenu masu iskoristili kao ogrjev za što postoje fotografije koje je snimio lugar. Navedeni pojedinci, njih četvorica, lugaru su priznali svoj čin te su dvojica pristala platiti odštetu za počinjenu šumsku štetu dok dvojica na to nisu pristala.

Kako je riječ o krađi državne imovine, Hrvatske šume d.o.o. dužne su prema Zakonu o šumama reagirati, stoga smo navedenim pojedincima poslali kazne koje iznose između 80 i 415 kn.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominjemo kako elementarna nepogoda ne može i ne smije biti izlika za krađu", stoji u odgovoru Hrvatskih šuma.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo