ZRAKOPLOV JAMESA BONDA SLETIO U ZAGREB: / Ovo je sve što morate znati o avionu čiji 'brat' živi u Lici

Image

Jedan od najpoznatijih zrakoplova na svijetu, zrakoplov Breitling DC-3 krenuo je u veliku turneju po svijetu povodom svog 77.

10.3.2017.
17:58
VOYO logo

Zrakoplov kojeg je proslavio kultni lik najpoznatijeg tajnog agenta na svijetu, lik Bonda, odnosno Jamesa Bonda, sletio je u zagrebačku zračnu luku koja je prva postaja u sklopu šestomjesečne turneje tijekom koje će preletjeti Europu, Bliski istok, Indiju, jugoistočnu Aziju i Sjevernu Ameriku. Zrakoplov je poletio iz Ženeve, a svoje slavljeničko putovanje završit će u rujnu na aeromitingu Breitling Sion Airshow 2017.

Image
Image

Povodom dolaska u zagrebačku zračnu luku i povodom svjetske turneje zrkoplova Breitling Douglas DC-3 na Plesu je održana konferencija za medije na kojoj je prisustvovao i Milivoj Boroša, 96-godišnji umirovljeni pilot koji je letio u Hitlerovoj i Staljinovoj avijaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

'Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji'

Zbog toga što je sudjelovao u najvećem desantu u povijesti, kada su Savezničke snage 1944. krenule u oslobođenje dijelova okupirane Europe, poznat je i pod imenom 'Zrakoplov za iskrcavanje u Normandiji'. Ovaj propelerni zrakoplov s dva motora sagrađen je 1935. godine te je predstavljao revoluciju u putovanju zrakom. Odmah po izlaganju sve veće zrakoplovne kompanije kupile su ove zrakoplove kao dio svojeg voznog parka. Napravljeno je više od 16.000 takvih zrakoplova.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

NA PLESO SLETIO KULTNI ZRAKOPLOV JAMESA BONDA: Slavni Douglas DC-3 krenuo na svjetsku turneju

Danas ih postoji svega 150 zrakoplova DC-3 u letnom stanju uključujući i ovaj Breitling DC-3 koji je sletio u zračnu luku Franjo Tuđman, a jedan se nalazi i u Hrvatskoj, točnije u Lici gdje je slatio 1977. godine na aerodrom Špilnik, nedaleko od Otočca. Entuzijasti iz Aerokluba 'Krila Gacke' u Otočcu spasili su avion od devastacije te ga djelomično obnovili.

Breitling je odlučio obilježiti ovaj događaj ograničenom edicijom od 500 komada Navitimera, svog slavnog kronografa namijenjenog korištenju u avijaciji, a na kraju ove šestomjesečne turneje na svaki će kronograf dobiti poseban certifikat koji će sadržavati potpis kapetana leta te će ih obožavatelji satova moći kupiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo