Nitko nam nije pokazao srednji prst!

Na samom početku sjednice Vlade premijer se osvrnuo na kritike koje su predstavnici vlade istrpjeli na Danu poduzetnika, pogotovo zbog liste poreznih dužnika.

17.5.2012.
10:35
VOYO logo

Premijera i Vladu kritizirao je sindikalist Nezavisnih hrvatskih sindikata, Krešimir Sever.

"Uložit ćemo napor da sačuvamo sve zdravo. Morat ćemo redefinirati neka prava i obaveze da bismo pomogli privatnom sektoru", kazao je o javnom sektoru tim povodom premijer Zoran Milanović, naglašavajući da privatni sektor, za koji se zalaže Hrvatska udruga poslodavaca, nije jedini produktivan, nego su važni i liječnici, profesori i umjetnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče "tenzija i konflikta tema" na Danu poduzetnika Milanović je ustvrdio i sljedeće:

"Nitko nikome nije prijetio. Nitko nikome nije pokazao ni mali, ni srednji, niti bilo koji prst". Pozvao je na razuman dijalog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo da svaki radnik ima visoku plaću, regres, dodatke, božićnicu, ali pitanje je što poslodavci u ovom trenutku mogu platiti", naveo je, dodajući da su sigurno potrebne mjere štednje.

"Ovo neće biti godina velikog rasta, borimo se za bilo kakav rast. Sljedeća godina je godina konsolidacije", zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linić izmijenio modele A i A+

Ministar financija Slavko Linić, predstavio je dodatne mjere za gospodarski oporavak i razvitak za korisnike kredita po modelima A i A+., prema kojima je podignuto ukupno 1018 kredita s kamatom od 4,9 posto, i to na tri godine i godinom počeka.

"Predlažemo da se vraćanje kredita podigne s tri na pet godina, a zajedničkim dogovorom HBOR-a i banaka", izjavio je Linić, predlažući da se i "grace period"' pomakne na dvije godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za ovu godinu je osigurano osam milijardi kuna posebnih sredstava, koje će, svaki po pola, dati HBOR i banke", dodao je Linić.

Raskinut ugovor o Pelješkom mostu

Vlada je dala suglasnost na Sporazum o raskidu Ugovora o građenju Pelješkog mosta koji je sklopljen između Hrvatskih cesta i Konstruktora, Viadukta i Hidroelektre niskogradnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugovor je raskinut jer se ne mogu isporučiti sredstva, stoga je s izvođačima dogovoren da će im biti nadoknađeni svi stvarni troškovi te da nemaju pravo na naknadu izgubljene dobiti. Radovi koji su izvedeni prije obustave granje koštali su 58 milijuna kuna, a projekt je vrijedan 1,9 milijardi kuna, rekao je nadležni ministar prometa Hajdaš Dončić.

"Taj most nije besmislica, ali na ovaj način kako je osmišljen, to nije ozbiljno", izjavio je Milanović, dodajući da je Neumski koridor jeftinije i učinkovitije rješenje za povezivanje hrvatskog teritorija na jugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jovanović: Prva godina studija se neće plaćati

Ministar obrazovanja Željko Jovanović izjavio je kako redovni studenti koji upisuju prvu godinu fakulteta neće morati plaćati školarinu.

"Za to će biti potrebno 146 milijuna kuna", rekao je Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potpredsjednik Vlade ponovno je naišao na provokatore ispred Banskih dvora, koji su ga pitali kako je biti sluga Ivici Todoriću. Sarkastično se osmjehnuo, ali i odgovorio.

"Riječ ministar znači služiti", kazao je Radimir Čačić. Aktivisti Građanske akcije ispitivali su sve ministre redom kad dolazi "potpredsjednik Vlade Milanović", a oni su samo uz kurtoazni smiješak ulazili u Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred Vladom su bili i predstavnici lezbijske udruge Kontra, koji su povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije predali u Vladi listu zahtjeva.

Oni obuhvaćaju, ukidanje diskriminacije u obiteljskom zakonodavstvu, Zakonu o umjetno potpomognutoj oplodnji, ali i usvajanje Nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije LGBT osoba. Traže i izmjene u Zakonu o osobnom imenu i Zakonu o državnim maticama kako bi se zaštitila privatnost osoba koje promijene spol i ime, kako službene institucije ne bi znale taj podatak iz njihove prošlost, a za što se SDP zalagao 2010. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I, konačno, traže izbacivanje svih homofobičnih sadržaja iz školskih udžbenika u kojima se na homoseksualnost dijelom gleda kao na nedovoljno istraženu nastranost, pojasnila je Sanja Juras iz Kontre.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo