'To se tako ne radi, detalje razgovora ne želim otkriti'

Premijer je kazao da je htio Rohatinskog zadržati još dvije godine, ali da to ipak nije bilo 'zakonski čisto' rješenje. 'Ni Rohatinski nije tome bio sklon.

5.6.2012.
13:08
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović je potvrdio u utorak da će novi guverner HNB-a biti Boris Vujčić, dosadašnji zamjenik guvernera Željka Rohatinskog. No, premijer nije htio govoriti o telefonskom razgovoru u kojem je Rohatinskom zahvalio na dosadašnjem radu.

https://player.soundcloud.com/player.swf?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F48686884Premijer Milanović za Media servis o odlasku guvernera Željka Rohatinskog by mediaservis

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije smjena nego strateška odluka

"Moj problem je što ne mogu prepričavati neke razgovore, prema tome, neću ni ovom prilikom prepričavati telefonske niti usmene razgovore s drugim ljudima. Prije svega, ne radi se ni o kakvoj smjeni, nego o donošenju jedne strateške odluke tko će sljedećih šest godina Hrvatsku narodnu banku voditi kao jednu ustavnu instituciju, ustavnu kategoriju, vrlo važnu i neovisnu u svom radu, zakonom reguliranu. To su važne odluke, kao što je bila važna odluka prije 12 godina kada je Rohatinski postao guverner za vrijeme Vlade SDP-a", pojasnio je Milanović za Media servis.

Na pitanje zašto je guverneru telefonski prenio vijest o smjeni, premijer je kazao: "Ja sam s Rohatinskim razgovarao nebrojeno puta, uživo, za ručkom, telefonski, dok sam bio u oporbi i nakon što sam postao premijer. Čak i više dok sam bio u oporbi jer je vremenski bilo dulje, pa smo tako razgovarali i ovoga puta", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio je dobro, ali 12 godina je dugo razdoblje

Dodao je da je Rohatinski posao guvernera dobro radio, ali da je 12 godina dugo razdoblje. "Zaključili smo da je najčistije rješenje da imenujemo guvernerovog zamjenika Borisa Vujčića novim čelnikom HNB-a", kazao je Milanović pohvalivši Vujčićevu 'besprijekornu', pa čak i 'vrhunsku' biografiju.

Premijer je priznao i da je htio Rohatinskog zadržati još dvije godine, ali da to ipak nije bilo 'zakonski čisto' rješenje. "Ni Rohatinski nije tome bio sklon. Ja sam se bojao da Rohatinski za odluku ne bi slučajno saznao iz medija, nisam htio slati tekliče, nego naprosto porazgovarati o tome", objasnio je konačno premijer kazavši opet da o ovome "neće detaljnije govoriti, niti se bilo kome pravdati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović: Ovome ne prilazim osobno

"Ali nakon 12 godina, mislim da je vrijeme da ljudi iz iste škole preuzmu taj posao, a naročito u svjetlu najava Rohatinskog da odlazi, koje su za mene bile malo zbunjujuće. No, ja ovome ne prilazim nimalo osobno. Poslovno mu ništa ne zamjeramo, ali mislim da bi svatko od nas trebao biti odmjereniji i jasniji u svojim riječima", kazao je Milanović nezadovoljan načinom na koji je Rohatinski objavio da odlazi.

"To se tako ne radi, u takvim situacijama ne znate što da radite i kako da medije obavijestite o tome. To ne radimo, naprosto želimo razgovarati s ljudima. Trebali smo se naći na ručku ovaj tjedan da još dodatno porazgovaramo i vjerujem da on, kao i ja, vjeruje da HNB ostaje u najboljim rukama. Ne znam je li to komentirao, ali i to bismo mogli čuti od njega", zaključio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo