'KONAČNO NETKO RAZUMAN' / Ruski mediji slave Milanovića: 'On je rekao samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usude reći'

Image
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović postao je miljenik ruskih provladinih medija nakon izjave kako 'Hrvatska neće slati vojsku u Ukrajinu', koji dodaju kako je 'Milanović rekao ono što većina u EU misli'

26.1.2022.
15:43
Tomislav Miletic/Pixsell
VOYO logo

Zbog izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini na razgovor je pozvana hrvatska veleposlanica u Kijevu Anica Džamić. No zato je postao prava zvijezda ruskih medija, prenosi Jutarnji list.

Rusi Milanovića ističu kao "konačno jednog razumnog europskog čelnika", a njegove izjave o Ukrajini i povlačenju hrvatskih vojnika iz NATO misija pravi su melem za uši za tamošnje proputinovske medije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski predsjednik Milanović rekao je samo ono što mnogi u EU misle, ali se ne usude reći" rekao je za Russia Today direktor moskovskog Centra za europska pitanja i strategiju Timofej Bordačov, a njegove izjave su, po njemu, "tek vrh ledene sante" u razmišljanjima i odnosima unutar EU i NATO-a.

Ruski mediji dali su izjavama Milanovića o Ukrajini veliki prostor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Deficit jedinstva u NATO-u", "Ukrajini nije mjesto u NATO-u", "Hrvatska će povući svoju vojsku iz NATO-a u slučaju sukoba", "Odgovornost za eskalaciju je na Washingtonu, kaže hrvatski predsjednik", "Kijev osupnut i razočaran izjavama iz Hrvatske", samo su neki od naslova ruskih medija.

'I drugi će krenuti putem Hrvatske'

U Rusiji pišu kako i mnoge druge članice razmišljaju slično i ne žele ni "ginuti za Ukrajince" niti se " sukobiti s Rusijom". Stoga su ruski mediji uvjereni da će "Milanovićevim putem uskoro krenuti i mnogi drugi europski čelnici" te da je "on otvorio pipu". Doduše, pišu da je zasad samo Češka izjavila kako je spremna poslati svoju vojsku u pomoć Ukrajini u slučaju ruskog napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski mediji navode kako je "Milanović shvatio" da nije Rusija ta koja izaziva sukobe te da ne namjerava nikoga napasti, ali je ponašanje NATO-a i najavom daljnjeg širenja na istok sigurnost Rusije dovedena u pitanje.

Podsjetimo, američki je predsjednik Joe Biden rekao kako NATO neće slati u Ukrajinu svoju trupe, nego će pojačati i pomoći svojim istočnoeuropskim članicama tzv. skupine B 9, a SAD je poslao već 8500 vojnika, a neki ruski mediji govore da je u pripremi za razmještanje po istočnoj Europi spremno još najmanje 40 tisuća američkih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Washington želi lojalnog ruskog predsjednika pod njegovom kontrolom. Sjedinjene Države nisu sretne što je pod predsjednikom Vladimirom Putinom Ruska Federacija postala jaka i neovisna", nadovezao se predsjednik tamošnje Državne Dume Vjačeslav Volodin.

"Hrvati će povući sve svoje vojnike", piše portal Nastojašćeje vremja (Sadašnjost), a portal Lenta navodi kako je mnogima u EU jasno da "Washington želi gurnuti Europu u sukob s Rusijom", a Bordačov ističe kako zbog toga "sve više europskih zemalja iskače iz nametnutog jedinstva NATO-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Francuska i Njemačka se drže po strani, a ako Kijev izazove sukob u Donbasu ili počne djelovati protiv Rusije, mnoge zemlje EU će se distancirati od sukoba na način kako je to učinila Hrvatska", kaže Bordačov.

Image
ZAKUHAO STVARI /

Ukrajinci zbog Milanovića pozvali hrvatsku veleposlanicu na razgovor: 'Vrijeđa, pokazao je prijezir i nezahvalnost'

Image
ZAKUHAO STVARI /

Ukrajinci zbog Milanovića pozvali hrvatsku veleposlanicu na razgovor: 'Vrijeđa, pokazao je prijezir i nezahvalnost'

'Milanović je Putinov propagandist'

U Kijevu su s negodovanjem primili izjave Zorana Milanovića, a na razgovor u Ministarstvo vanjskih poslova pozvana je hrvatska veleposlanica, dok je Ukrajina zatražila da se Zagreb "ispriča i demantira" Milanovićeve izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski predsjednik pokazao je prijezir i nezahvalnost prema pomoći koju su Ukrajina i Ukrajinci pružili Hrvatskoj tijekom njezine borbe za neovisnost, ali i prošlih godina tijekom borbe protiv razornih požara. No, uvjereni smo da je ta nezahvalnost osobna karakteristika i da se neće proširiti na hrvatski narod s kojim dijelimo prijateljstvo i međusobno poštovanje", stoji u priopćenju ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Ukrajinski portal Mirotvorac, koji prati svjetske medije i čelnike o događanjima u Ukrajini, proglasio je Milanovića "Putinovim propagandistom" koji opravdava "rusku agresivnu politiku prema Ukrajini".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov potvrdio je poziv predsjedniku Vladimiru Putinu i premijeru Mihailu Mišustin da posjete Zagreb, koji je preko ministra vanjskih poslova Gordana Grlić Radmana uputio premijer Andrej Plenković.

"Poziv je upućen diplomatskim kanalima, ali zasad ne možemo govoriti kada bi do posjeta moglo doći", rekao je kratko Peskov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Plenković rekao je u srijedu da vlada nastavlja imati prijateljske i partnerske odnose s Ukrajinom i razvijati normalne odnose s Rusijom. Jučerašnju izjavu Milanovića o Ukrajini ponovo je nazvao "nestvarnom".

"Temeljna pozicija Hrvatske je poštovanje teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Ukrajine", rekao je Plenković komentirajući ukrajinsku krizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka pomaže Ukrajincima s - kacigama

Dodajmo kako Njemačka šalje Ukrajini 5.000 vojnih kaciga što je jasna poruka da stoji uz nju, najavila je u srijedu ministrica obrane Christine Lambrecht no Ukrajina koja očekuje veliku pomoć Zapada u slučaju ruske agresije, smatra najave iz Berlina čistom simbolikom.

"Mogu potvrditi da smo završili procjenu u odgovoru na zahtjev ukrajinske strane za isporuku 5.000 vojnih kaciga", rekao je u srijedu predstavnik za tisak na konferenciji za novinare. i dodao "Za sada ne mogu ništa reći o rokovima isporuke", prenosi agencija Reuters. "To je vrlo jasna poruka: Mi smo uz vas", najavila je njemačka ministrica obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berlin je odbijao isporuke oružja Ukrajini. Ukrajinski veleposlanik u Berlinu kritizirao je odluku njemačke vlade nazvavši je "simboličnom gestom".

Gradonačelnik Kijeva, bivši boksački prvak Vitalij Kičko, nazvao je njemački dar "šalom". "Ostao sam bez riječi na ponašanje njemačke vlade. Ministarstvo orane očito nije shvatilo da je nasuprot nama savršeno opremljena ruska vojska koja može početi drugu invaziju na Ukrajinu u bilo kojem trenutku", rekao je Kličko za tabloid Bild.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalno, još od Drugoga svjetskog rata, Njemačka je nesklona bilo kakvom vojnom angažmanu, a u ovom slučaju smatra da bi ovakva vrsta potpore mogla samo pojačati tenzije.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo