VIDEO: / Zoran Milanović dao intervju CNN-u

Premijer Milanović je gostovao na CNN-u u emisiji Richarda Questa Face Time, povodom skorog ulaska Hrvatske u EU.

26.4.2013.
7:04
VOYO logo

"Pridružujemo se Europskoj uniji i pokušavamo reformirati državu koliko god je to moguće, da prođemo strukturalne reforme, tako da kad gospodarski oporavak počne da budemo spremni za to. Ali moramo gledati Italiju i slične zemlje. Jer Italija, iako joj je proračun u plusu, ne može generirati gospodarski rast. A stanje u Italiji je jako važno za Hrvatsku, budući da svoj izvoz jako oslanjamo na njih", kazao je Milanović.

Na pitanje znači li to da se oporavak Hrvatske neće dogoditi dok ne dođe do oporavka velikih zemalja, Milanović je kazao da 'mi stojimo u mjestu'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako sam već rekao, mi trenutno stojimo u mjestu. Slažemo zakonske okvire kako bi podigli atraktivnost zemlje za investitore. Svjesni smo da su potrebne velike promjene, poput onih koje su usvojile Njemačka i skandinavske zemlje. Sve te zemlje sada su dobro. Mi se oslanjamo na izvoz, ali i na turizam. Mala smo ekonomija", odgovorio je Milanović. Kazao je da rast dolazi iz ideja, reformi i kompetitivnosti, te da u Hrvatskoj postoje dva inertna sustava koja treba mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledajte, da ja primjerice izađem iz vakuuma i netko mi da mandat da napravim promjene, to bih mogao napraviti. Za to ne trebaš biti znanstvenik. Ali nije sve u znanju. Najbolji primjer za to je Italija. Mario Monti je okupio tim izvrsnih stručnjaka, ali nisu potakli rast", kazao je Milanović.

Odgovorio je i da od Italije očekuje da krene putem kojim je Njemačka išla prije deset godina. "Želim da Italija bude 'elektrana' usluga i industrije kao što je bila prije 25 godina kada je imala veći BDP po glavi stanovnika od Švedske. Italija je glavni trgovinski partner Hrvatske i svaki pozitivni ili negativni događaj u Italiji utječe na Hrvatsku", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Questovo pitanje kakve su mu emocije povodom ulaska u EU, Milanović je odgovorio: "Ja sam strastveni pragmatik. Mislim da je to prije nekoliko godina rekla Madelaine Albright. Dolazim iz zemlje koja je platila visoku cijenu svoje neovisnosti, dobila je rat, izvojevala pobjedu i kao što je Churchill rekao dobra volja i velikodušnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo