SUSJED IZ NOĆNE MORE / Žohari i smrad u centru Zagreba, susjedi očajni. Zašto država ne rješava problem?

Neslužbeno, gospodinu kojem je očito potrebna stručna pomoć djelomično je oduzeta poslovna sposobnost, no ništa se nije promijenilo. Država nema kuda s njim, a koliko god neuredan bio, prisilno se u Hrvatskoj mogu hospitalizirati samo opasne osobe

13.11.2022.
21:00
VOYO logo

Zatrpao je stan sa smećem i u njega više ne može ući pa spava u hodniku zgrade u središtu Zagreba. O susjedu iz noćne more izvještavali smo prije pola godine, kontaktirali sve institucije, no ništa se u međuvremenu nije promijenilo. Čovjek kojem je potrebna stručna liječnička pomoć i dalje je prepušten sam sebi, a njegovi susjedi su u suživotu sa žoharima u nesnosnom smradu.

Žohari, fekalije, nesnosni smrad – ovo je svakodnevica stanara zgrade u Zagrebu koji godinama proživljavaju agoniju. Susjed iz noćne more vlastiti je stan pretvorio u smetlište. U njega ne može ući pa spava, čak i nuždu obavlja u zajedničkom hodniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jako jako veliki je smrad. Jednostavno ne možemo nekad ni otvoriti vrata, vrata, kvake, sve je to kako da kažem. Djeca tu hodaju, ništa ne diramo", kazala je Sara iz Zagreba.

Najteže je majkama s malom djecom. Teško je najmlađima objasniti kakve sve opasnosti za zdravlje vrebaju na kućnom pragu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Katastrofa, Katastrofa. Ja ubijam po krevetu žohare, ubijam po njoj žohare. Meni po nogama idu žohari. Točno ga vidiš kako po krevetu, zidu ide", ispričala je Valentina.

Smeće je došlo do grla. Prije pola godine ukazali smo na problem, kontaktirali sve institucije, čini se da su u centru za socijalnu skrb bili vidoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stanari se guše u smeću /

Susjedi čovjeka čiji je stan zatrpan smećem: 'Ovo nije život vrijedan življenja'

Image
stanari se guše u smeću /

Susjedi čovjeka čiji je stan zatrpan smećem: 'Ovo nije život vrijedan življenja'

"Ishod može biti ok, a može biti da se ne riješi situacija. To vrlo otvoreno moramo reći, ponekad se stvari ne riješe", kazala je Ema Vukov Trifunić, zamjenica predsjednika Hrvatske komore socijalnih radnika 23.05.2022.

I nisu. Neslužbeno, gospodinu kojem je očito potrebna stručna pomoć djelomično je oduzeta poslovna sposobnost, no ništa se nije promijenilo. Država nema kuda s njim, a koliko god neuredan bio, prisilno se u Hrvatskoj mogu hospitalizirati samo opasne osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obično su takvi, kakvi vi kažete, hoarderi, ljudi koji skupljaju smeće, mirni, neupadni. Bilo bi dobro da nadležni liječnik, nadležni centar u vašem konkretnom slučaju, ali i u svim konkretnim slučajevima reagira adekvatno i možda eventualno čovjeku ponudi nekakvu pomoć", objašnjava Nataša Đuran, Klinika za psihijatriju "Vrapče".

No pomoć se može dati samo onima koji ju žele. Puno je ovakvih slučajeva u Zagrebu, govore nam u Vrapču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njemu treba pomoć jer svaki građanin Hrvatske i općenito treba biti zaštićen, imati krov nad glavom, topli dom, a ne da on spava u smeću", poručuje Sara.

Pomoć koji svi zazivaju - nikako da stigne. Pomoć za susjede, pomoć i za gospodina. Treba li se dogoditi tragedija prije nego što netko napokon reagira?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo