ZNATE LI U KAKVOJ SMO SITUACIJI? NA EUROPSKOM DNU! / Svako šesto kućanstvo u Hrvatskoj ne može na vrijeme platiti režije...

Image
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Unatoč tome što su od Hrvatske po tom pitanju gore samo Grčka i Bugarska, Eurostat je od 2013. zabilježio pad postotka kućanstava koji imaju problema s plaćanjem računa u zadanom roku

22.1.2020.
7:18
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
VOYO logo

Analiza podataka Eurostata otkrila je kako Hrvati nisu ažurni s plaćanjem režija. Naime, prema njihovim podacima svako šesto kućanstvo u zemlji nije u stanju na vrijeme platiti račune. To je još jedna kategorija u kojoj je Hrvatska na europskome dnu.

Prema Eurostatu, 17,5 posto hrvatskih kućanstava u 2018. godini imalo je problema s plaćanjem računa za grijanje, struju, plin i vodu. Unutar cijele Europske unije se s tim problemom suočilo samo 6,6 posto ili svako 15. kućanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najgori Grci, najbolji Nizozemci

Najgore po podmirivanju svojih obveza prema davateljima komunalnih usluga su Grčka, gdje čak 35,6 posto kućanstava ne može na vrijeme platiti režije, te Bugarska u kojoj taj problem ima 30,1 posto kućanstava. S druge strane, najažurniji u plaćanju računa su Nizozemci. Njih 1,5 posto ne može podmiriti svoje obveze na vrijeme. Na ljestvici dobro kotiraju Češka, Švedska i Austrija, sve odreda zemlje u kojima manje od 2,5 posto kućanstava ne može platiti režije na vrijeme.

"Ljudi se ponajprije trude platiti kredite. Ni rast plaća koji imamo posljednjih godina ne pomaže puno kod plaćanja režija jer nije jednako distribuiran. Naime, nije isto ako plaća poraste za šest posto nekome tko ima plaću 3000 kuna i nekome čija je plaća 10.000 kuna", rekla je za NovacMaruška Vizek s Ekonomskog instituta te upozorila kako je neplaćanje računa odraz siromaštva, odnosno da stopa neplatiša otprilike odgovara stopi siromaštva u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smanjenje broja neplatiša

Usprkos tome, broj neplatiša u Hrvatskoj pada. Prema podacima Eurostata, 2013. je 30,4 posto kućanstava u Hrvatskoj kasnilo s plaćanjem režija, 2016. to nije činilo njih 25,3 posto, a 2017. njih 21 posto. Takav trend je zabilježen i na razini EU-a, gdje je 2013. bilo više od 10 posto kućanstava koja nisu plaćala režije, dok je 2018. taj postotak sveden na manje od sedam posto. Znakovito je da više problema s plaćanjem režija imaju kućanstva s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo