Oprez! / Znate li što jedete? Podvaljuju nam pokvarenu tunu, a za opasne oceanske ribe kažu da su - jadranske

Image
Foto: Duško Marušić/Ivo Čagalj/Duško Jaramaz/Pixsell

U splitskoj ribarnici svjedočili smo sramotnom pokušaju podvale opasnog base ili vijetnamskog soma

20.7.2019.
15:50
Duško Marušić/Ivo Čagalj/Duško Jaramaz/Pixsell
VOYO logo

Vijest da se u brojnim restoranima pod sabljarkom prodaje morski pas mnoge je šokirala, no cijela je istina puno gora. Samo prošle godine u EU je zaplijenjeno čak 50 tona neispravne tunjevine, a dio nje bio je posebno sporan jer, iako je zbog niže kvalitete bila namijenjena konzerviranju, meso je s pomoću kemikalija dovedeno do toga da izgleda svježe i primamljivo za jelo. Tunjevina stajanjem, naime poprima neugodnu smeđu nijansu koja se zatim s pomoću otopine nitrata pretvara u crvenkastu te izgleda - svježe.

Nažalost, boja nije jedini problem. Stajanjem, u tunjevini raste razina histamina, važnog enzima koji utječe na fiziološku funkciju crijeva. On djeluje kao neuroprijenosnik, uzrokuje tahikardiju, promjenu krvnog tlaka.... Jedemo li hranu s povišenom razinom histamina, riskiramo ozbiljnu alergijsku reakciju te niz drugih zdravstvenih tegoba od grčeva, mučnine, zatvora i proljeva do kožnih osipa, nesvjestice i aritmije, piše Slobodna Dalmacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije tri godine i u splitskoj smo ribarnici svjedočili sramotnom pokušaju podvale praktički bezvrijednog, ali vrlo opasnog vijetnamskog soma, odnoso basa, pod zubaca. Uvoz spomenute ribe, latinskog naziva Pangasius zabranjen je u mnogim zemljama jer se u Vijetnamu najveća ribogojilišta Pangasiusa nalaze u delti Mekonga, jedne od najzagađenijih rijeka na svijetu, na području strahovito onečišćenom kemikalijama, toksinima i bakterijama.

"'Pa to vam uopće ne sliči na zubaca', kažem mu, a on će: 'Šjor, to vam je zubatac.' 'E, dragi gospodine', nisam mogao više izdržati, 'to vam je riba iz dalekog svijeta, iz Vijetnama, zovu je basa. Znam jer radim godinama s ribom i u Australiji su je prije više od 10 godina zabranili za prodaju jer ima sedam puta više joda nego što je dopušteno. Cijena joj je bila najviše pet dolara za kilogram, nekih 30 kuna preračunato. On je razrogačio oči kao da se pita 'Što ovaj priča??'. Prodaji ti i dalje jadnim ljudima što ne znaju, meni nećeš', rekao sam mu i otišao svojim putem", ispričao je tada za Slobodnu Dalmaciju S.L,  Splićanin koji kao profesionalni kuhar radi na australskom Sveučilištu u Perthu. Dodao je da je istu ribu, fino filetiranu, nakon nekoliko dana vidio i u ribarnici jednoga poznatog trgovačkog lanca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S potencijalno vrlo opasnim Pangasiusom skandali su izbili i u Francuskoj i Italiji, a koliko se često ta riba podvaljuje pod kvalitetniju svjedoči podatak da joj je nadjenuto ime 'riba prijevara'.

Podvale na svakom koraku

"Kupce se bezobzirno vara", upozorava Beth Lowell, potpredsjednica međunarodne organizacije Oceana koja se bori za očuvane svjetskih mora. Lowell ističe kako su, za razliku od uvriježenog mišljenja, prijevare češće u malim ribarnicama i restoranima nego u velikim trgovačkim lancima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oceanijino istraživanje pokazalo je da je predmet prijevara najčešće lubin pod kojeg se nudi tijapija, nutritivno slabo vrijedna riba koja se zbog masovnog i isplativog uzgoja u slabo nadziranim ribogojilištima u Africi, Kini i Južnoj Americi naziva "vodena piletina".  Osim lubinima, često se vara i red snapperom(Lutjanus campechanus), a pod cijenjenog švoja prodaje se sjevernoamerički smuđ.

Lowell upozorava da nije stvar samo u tome da se riba niže kategorije prodaje pod onu iz više, nego i u tome da takve prijevare nisu nimalo bezopasne za zdravlje. Napominje primjer trudnica i žena koje planiraju trudnoću pa paze da ne jedu ribu koja sadrži živu. Ako je riba pogrešno deklarirana, ljudi zapravo uopće ne znaju što jedu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim kod dosad spomenutih vrsta, prijevare su česte i s bakalarom, lampugom - tropskom ribom koja se zbog klimatskih promjena odnedavno lovi i u Jadranu -  tunom, sabljarkom i  grouperom iz potporodice Epinephelinae

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo