Geografija svijeta / Znate li koliko ima gradova na svijetu?

Image
Foto: www.pixabay.com

Pokušavajući pronaći brojke o naseljenosti i broju gradova na svijetu, naišli smo na neke zanimljive podatke, ali ne i odgovor na pitanje koliko ima gradova u svijetu

23.8.2018.
15:46
www.pixabay.com
VOYO logo

Gradovi se stalno šire, povećava se njihov broj i teško ćemo naći točne podatke o tome koliko ima gradova u svijetu. Zato ćemo navesti nekoliko drugih zanimljivih primjera, koliko ima najvećih, najstarijih ili najmanjih gradova na svijetu.

Danas je najveći grad na svijetu kineski Guangzhou koji u svojoj urbanoj aglomeraciji okuplja danas 46 milijuna stanovnika. 
Između najnapučenijih gradova na svijetu Zagreb je, je prema listi najnapučenijih urbanih područja svijeta, na "okruglom" 735. mjestu. Zagreb je tako između praktično nepoznatog Shizuishana u Kini i otprilike jednako nepoznatog Kumamota u Japanu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon njega slijede gradovi Kairo sa 37.839.851 milijun stanovnika, Jakarta sa 36.398.769 milijuna stanovnika pa Tokyo sa svojih 33.744.544 milijuna. Delhi, Kalkutta, Mimbai, Dhaka i Shanghai sa po oko 23 milijuna stanovnika. 
Zanimljivo je da Indija i Kina imaju zajedno oko 2,6 milijardi stanovnika.

Možda ne znamo koliko ima gradova na svijetu ali znamo koji su najveći gradovi kroz povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi smatraju da je Çatalhöyük, u Turskoj, bio prvi grad na svijetu. Imao je tisuću stanovnika 7000 p.n.e., a 500 godina poslije  3000 stanovnika, što je u to vrijeme bio jako impresivan broj. Tell Brak u Siriji je u svoje vrijeme (5000 p.n.e.), kada je bio jedan od centara na velikoj trgovačkoj ruti, imao je četiri tisuće ljudi. 
Priča o Rimu kao naseljenom mjestu počinje oko 800. pr. Kr. i procjenjuje se da je grad tada, dok je bio na vrhuncu svoje naseljenosti, imao oko 400 000 stanovnika.

Možda ne znamo koliko ima gradova na svijetu u ovom trenutku, ali znamo da je najmanji grad na svijetu američki grad  Buford, u kome je 2014. živio samo jedan čovjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teritorijalno najveći grad u Hrvatskoj je Gospić koji se prostire na 967 kilometara kvadratnih, dok je na primjer Zagreb rasprostranjen na 641 km2. Još jedna zanimljivost je da je ovaj lički grad je veći i od Berlina, Barcelone, Pariza i brojnih drugih velikih svjetskih gradova, a u njemu živi tek oko 13 tisuća ljudi.

Možda ne znamo točno koliko ima gradova na svijetu ali znamo koji su najzagađeniji gradovi na svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija sastavila je listu od 20 najzagađenijih gradova svijeta i na prvom mjestu je New Delhi. U njemu ima devet milijuna registriranih automobila, a taj broj se dnevno uvećava skoro za 1.500.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo i ljestvicu najskupljih gradova na svijetu. Tako ćete se možda opet iznenaditi ali na njoj prvo mjesto zauzima Karakash Venezuela a slijedi Zurich pa Geneve, Basel i Basel, čak četiri švicarska grada. 

Nismo odgovorili na pitanje koje nas je zanimalo, koliko gradova ima na svijetu ali doznali smo nekoliko drugih činjenica o gradovima svijeta koje su zaista iznenađujuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo