gradit će trgovački centar / Znate li čime se danas bavi Zlatko Canjuga? U biznisu je s Todorićevom bivšom snahom

Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Novosel je ušla u suvlasništvo tvrtke u siječnju 2021. godine. Dvojac Canjuga-Novosel već se ranije spominjao u medijima kao investitorski par koji kupuje zemljišta u gradovima i priprema ih za izgradnju trgovačkih centara kako bi ih prodali konačnom investitoru uz visoku cijenu

17.3.2023.
9:18
Igor Soban/PIXSELL
VOYO logo

Prije manje od godinu dana, vijećnici su usvojili izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Knina s ciljem pokretanja gospodarske aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta. Među tim projektima bio je i plan izgradnje trgovačkog centra u Marićima koji će otvoriti austrijski investitor i zaposliti 100 do 150 ljudi.

Međutim, nedavni uvid u zemljišne knjige otkrio je da tvrtka "Ens", koja je vlasnik povećeg dijela terena na kojem bi se trgovački centar trebao graditi, pripada Zlatku Canjugi, nekadašnjem tajniku HDZ-a i savjetniku prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te Martini Novosel, bivšoj snahi poduzetnika Ivice Todorića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova zagrebačka tvrtka registrirana je za posredovanje u trgovini raznovrsnim proizvodima, a Canjuga ju je osnovao još 2004., piše Slobodna Dalmacija.

Novosel je ušla u suvlasništvo tvrtke u siječnju 2021. godine. Dvojac Canjuga-Novosel već se ranije spominjao u medijima kao investitorski par koji kupuje zemljišta u gradovima i priprema ih za izgradnju trgovačkih centara kako bi ih prodali konačnom investitoru uz visoku cijenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Mali agrokor /

Ivica Todorić, Piruška Canjuga i još dvoje oslobođeni optužbe o izvlačenju 1,25 milijuna eura

Image
Mali agrokor /

Ivica Todorić, Piruška Canjuga i još dvoje oslobođeni optužbe o izvlačenju 1,25 milijuna eura

Njihov plan za izgradnju trgovačkog centra u Pločama prošle godine izazvao je žustre polemike između vladajućih i oporbenih vijećnika. Stoga, iako se izgradnja trgovačkog centra u Kninu i dalje čini izglednom, postoji zabrinutost zbog vlasničkih veza i namjera tvrtke "Ens".

Do prosinca 2021. Canjuga i Novosel bili su suvlasnici Ens Develeopmenta, tvrtke za upravljanje nekretninama uz naplatu ili na osnovi ugovora nakon čega je kompaniju ulaganjem od oko 80 milijuna eura preuzela Imbea Immoeast koja je na tržište uvela lanac prodajnih objekata Stop Shop čime je njihova tvrtka postala Stop Shop Development.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka se bavi istim poslom kao dvojac Canjuga-Novosel: kupovinom zemljišta izgradnjom trgovačkih centara, odnosno Stop Shopova koji se od klasičnih prostora za šoping razlikuju po tome što su građeni tako da se u svaki dućan ulazi izravno s parkirališta.

Austrijska tvrtka se usredotočila na gradove srednje i manje veličine u Hrvatskoj kako bi lokalnom stanovništvu omogućila dostupnost svih potrebnih proizvoda na jednom mjestu, bez potrebe za putovanjem u veće gradove. Osim toga, čini se da su Austrijanci uspješno surađivali s tvrtkom "Ens" kako bi došli do novih građevinskih lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu tvrtke je otvaranje više od 20 poslovnica pod nazivom "Stop Shop" u Hrvatskoj u sljedećih tri do pet godina. Ovaj potez pokazuje veliku želju i interes austrijske tvrtke za širenje poslovanja u Hrvatskoj, što bi moglo donijeti nove mogućnosti za lokalno stanovništvo i potaknuti gospodarski razvoj u manjim gradovima.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo