ZNANSTVENIK PRIMORAC UVJEREN DA ZNA TOČNO KAD ĆE OVA MUKA BITI PROŠLOST: / 'Tada ćemo se epidemije sjećati kao završene stvari'

Image

'Ako znamo da nas možda svega nekoliko mjeseci dijeli od cjepiva, mislim da bi bila golema pogreška ne iskoristiti taj moment, prestati se ponašati odgovorno i ugroziti sve dobro što smo radili.

11.11.2020.
21:44
VOYO logo

Član Znanstvenog savjeta Vlade, prof. dr. sc. Dragan Primorac uvjeren je da će dolazak cjepiva u kombinaciji s odgovornošću građana pobijediti pandemiju Covida-19.

"U Hrvatskoj iznimno važno voditi računa da uvijek bude dovoljan kapacitet testiranja, ali isto tako da bude prisutan jak sustav praćenja kontakata. Ako znamo da nas možda svega nekoliko mjeseci dijeli od cjepiva, mislim da bi bila golema pogreška ne iskoristiti taj moment, prestati se ponašati odgovorno i ugroziti sve dobro što smo radili. Odgovornost će pobijediti ovu pandemiju i nemam dvojbe da ćemo se za pet, šest mjeseci nje sjećati kao završene stvari", kaao je Primorac u Dnevniku televizije N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STOŽER OBJAVIO KOLIKO SU CJEPIVA NARUČILI: /

'Trenutak je sve bliže, sad tražimo informacije o nuspojavama'

Image
STOŽER OBJAVIO KOLIKO SU CJEPIVA NARUČILI: /

'Trenutak je sve bliže, sad tražimo informacije o nuspojavama'

'Hrvatska nema problem kakav je imala Italija'

Primorac također smatra da se u Hrvatskoj vidi sustavan pristup pandemiji na nacionalnoj razini.

"Znamo da je u početku najveći problem u Italiji bio taj što je cijeli sustav bio fragmentiran, taj problem Hrvatska nema. S druge strane, ako gledamo da sve osobe koje trebaju u Hrvatskoj dobiti zdravstvenu skrb to i dobivaju, to ljudima daje jedan dodatan mir i sigurnost i to je u ovom trenu ono što je najznačajnije", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da nije znao za sukobe unutar Znanstvenog savjeta.

"Ono što sam rekao na posljednjoj sjednici Znanstvenog savjeta je da kao znanstvenik nisam nikada bio dobar prorok i da se divim svim onima koji su proroci. Znanost je utemeljena na činjenicama, moramo vjerovati onima koji imaju najbolje podatke", kazao je Primorac u Dnevniku N1 dodavši da bi bilo najbolje sve prijepore raspraviti unutar Savjeta, a onda izaći u javnost s nekim zajedničkim stavom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Lockdown i policijski sat nisu opcija'

Što se tiče strožih protuepidemijskih mjera, lockdown ili policijski sat, po njegovu mišljenju, nisu rješenje.

"Moguće je sačuvati ekonomiju i zdravlje ljudi, ali se mjere moraju poštovati, alternative nema. Lockdown i policijski sat nisu opcija, to su zadnji stavovi sa Savjeta", istaknuo je Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o testiranjima, kazao je da često ljudi "prođu ispod radara" jer nemaju kliničke simptome te da je Slovačka svojim masovnim testiranjem dobila dobar uvid u stanje u populaciji.

Što se tiče cjepiva, Primorac je kazao da se Hrvatska fokusirala na ono koje razvijaju Pfizer i BioNTech.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo gotovo uvjerenje da smo na pravom tragu da imamo jedno učinkovito cjepivo. Imamo 11 cjepiva koja su u trećoj fazi, to je puno optimizma", rekao je Primorac dodavši da nadu ulijeva i to što se na virus "puca različitim sredstvima".

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo