ZNA SE TKO JE HRVATSKOJ DONIRAO 11,5 TONA MEDICINSKE OPREME: / Šeik iz Abu Dhabija redovno ljetuje na Jadranu sa svojom jahtom

Image
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Iza vrijedne donacije stoji 58-godišnji šeik Hamdan bin Zayed Al Nahyan čije se bogatstvo procjenjuje na više od 150 milijardi dolara,

21.3.2020.
9:35
Shutterstock Editorial / Profimedia
VOYO logo

Jučer je u Hrvatsku zrakoplovom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stigla vrijedna donacija - 11,5 tona medicinske opreme za borbu protiv zaraze koronavirusom. U pošiljci su bile zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva, a zbog te iznenadne donacije Vlada je otkazala dan ranije dogovoreni posao s jednom pulskom tvrtkom koja je takvu opremu trebala nabaviti za 19 milijuna kuna.

Image
VLADA IMA DOBRU VIJEST: /

Hrvatskoj donirano 11,5 tona zaštitne opreme, novac iz pričuve zasad nije potreban

Image
VLADA IMA DOBRU VIJEST: /

Hrvatskoj donirano 11,5 tona zaštitne opreme, novac iz pričuve zasad nije potreban

Stupio u kontakt s hrvatskim vlastima

Isprva se nije znalo tko stoji iza velikodušne donacije Hrvatskoj. Rečeno je tek da se radi o jednom šeiku iz Abu Dhabija koji želi ostati anoniman. No, Slobodna Dalmacija doznala je tko je anonimni donator. Riječ je o 58-godišnjem šeiku Hamdanu bin Zayedu Al Nahyanu čije se bogatstvo procjenjuje na više od 150 milijardi dolara. On je s hrvatskim vlastima stupio u kontakt još prije mjesec i pol dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hamdan bin Zayed Al Nahyan jedan je od najutjecajnijih ljudi u svojoj zemlji, četvrti sin osnivača Ujedinjenih Arapskih Emirata. Bivši je ministar vanjskih poslova i zamjenik premijera te predsjednik uprave Crvenog polumjeseca, karitativne organizacije koja je pandan Crvenome križu.

Sa svojom jahtom često je na Jadranu

Šeik je redovni gost najpoznatijih destinacija na Jadranu i vlasnik jedne od najvećih jahti na svijetu, Yas (na slici), dužine 141 metar i kapaciteta većeg od 60 osoba. Ima heliodrom, bazen, spa centar i vrhunski audio-vizuelni sistem za zabavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnjih godina, piše Slobodna Dalmacija, njegova se jahta mogla vidjeti u akvatoriju između Splita i Dubrovnika, a pažnju hrvatskih ovdašnjih medija prošlog je ljeta zaokupila vijest da je društvo s te jahte odbilo platiti račun od 50.000 eura u dubrovačkom klubu Revelin. Iako to nikad nije službeno obznanjeno, neslužbeno se doznaje se da je tu neugodnost navodno prouzročio sin šeika Hamdana Bin Zayeda, Mohammed.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo