STIGAO I ODGOVOR MINISTARSTVA / Socijalnim radnicima prekipjelo: 'Djecu ne možemo izdvojiti iz nasilničkih obitelji jer ih nemamo gdje smjestiti'

Čeka li nas nova tragedija? Pitaju se u otvorenom pismu djelatnici Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu. Uz ostalo, upozoravaju da se zlostavljana djeca vraćaju u nasilne obitelji zbog prenatrpanog sustava

13.2.2023.
20:06
VOYO logo

Jesu li djeca žrtve lošeg sustava? Upravo to tvrdi dio socijalnih radnika. Renata Sever, predsjednica Društva socijalnih radnika Međimurja kaže: "Činjenica je da djecu ne možemo izdvojiti iz obitelji u kojima ima zanemarivanja i zlostavljanja zbog toga jer ih nemamo gdje smjestiti".

I na to konstantno upozoravaju Ministarstvo, ali tvrde - sluha nema, piše Danas.hr. "Da su ustanove natrpane, odnosno, popunjene - jesu. Da su smještajni kapaciteti nedostatni, jesu", dodaje Mato Zovkić, zamjenik predsjednice Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno pismo

"Poruka koju mi dobivamo iz Ministarstva je da se djeca smještaju onda kad su životno ugrožena. To znači da ih premještamo iz njihovih obitelji u prenatrpane udomiteljske obitelji gdje u stvari imaju podmirene samo osnovne potrebe", navodi Sever.

U otvorenom pismu na nezakonita i nestručna postupanja upozoravaju djelatnici područnog ureda Slavonski Brod. Pitaju se, čeka li nas nova tragedija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva šalju inspekciju i poručuju - provedena je svaka žurna mjera vezana uz smještaj djece. "U ovom dijelu ovog pojedinačnog slučajeva i nekih pojedinačnih slučajeva koji se spominju već su u tijeku izvanredni upravni nadzori i po završetku istih ćemo obavijestiti javnost", govori Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu obitelji i socijalne politike.

Pritužbe dobivaju i oni koji rade sa žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoordinirani sustav

Ivan Blažević, direktor Zaklade Solidarna kaže: "Zaista nam se nemali broj žali na Centre za socijalnu skrb, ali jednako tako i na postupanje sudova koji su pak opet nekoordinirani i sa centrima za socijalnu skrb i s policijom gdje vam se događa da sudovi odbijaju zaštitne mjere koje je predložila sama policija".

Uz sve to - u socijalnim ustanovama nema dovoljno stručnjaka. "Mislim da se sustav socijalne skrbi ne raspada samo zahvaljujući našim improvizacijama", ističe Sever.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, sustav nije pred raspadom. S tim se nikako ne bih složila", misli, pak, Mađerić.

Najavljuju nova zapošljavanja, a za sutra i sastanak s predstavnicima socijalne komore i socijalnih radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo