među dužnicima i - država / Zločin bez kazne: više od 17.000 radnika ne prima redovito plaću

Stup srama na kojem su poslodavci koji ne isplaćuju plaće radnicima smanjio se za više od tisuću tvrtki. No i dalje više od 17.000 radnika ne prima redovito plaće. Među njima su i mnogi kojima je zapravo sama država poslodavac. Naime, 84 radnika 3. maja TIBO od danas ponovno štrajka, a odgovorni u državi o svemu - šute

16.6.2015.
18:44
VOYO logo

Radnici matuljske Tvornice brodske i industrijske opreme (TIBO) u utorak u sedam sati započeli su štrajk zbog neisplaćenih plaća još od veljače.

Oni koji sjede u agencijama danas o slučaju TIBO-a šute. Iako je država vlasnik, ni u Uredu za upravljanje državnom imovinom ne osjećaju se odgovornim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovačka društva na čelu s Upravom trebaju poduzeti sve korake za naplatu potraživanja društava kao i za poslovanje. Stoga Vas ljubazno molimo da se s upitom obratite upravama društava", kratko su uputili priopćenje.

Stoga, RTL je zatražio komentar od  Uprave 3. maja TIBO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam se obratio i Ministarstvu gospodarstvu i DUDI-ju i CERP-u i pozvao da se aktivno od uključe u rješavnje problema i za vrijeme mandata ni jedne lipe nisam dobio od države", kazao je Matko Pekić iz Uprave 3. maj TIBO.

U tom misterioznom trokutu između Uprave, DUUDI-ja i CERP-a nestale su radničke plaće. 3. maj TIBO samo je jedna od državnih tvrtki koja ne prima plaću. Na stupu srama neplatiša, među prvih deset nalaze se čak tri državne firme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva financija kažu da nije još sjajno, ali stup srama se barem smanjuje.

"Iako je bilo niz kritika kao i za listu poreznih dužnika, brojke su se očigledno pokazale dobrima. Prepolovljen je broj ljudi koji ne primaju plaću, naravno da je to još puno, da je to 17.000 sudbina, ali mislim da se mjera pokazala dobrim", poručio je zamjenik ministra financija Igor Rađenović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je prije godinu dana objavljen popis neplatiša - 7.038 tvrtki nije plaćalo radnike.
Stup srama, najpuniji je bio krajem prošle godine kada više od 9.000 tvrtki nije isplaćivalo plaće za 38.638 radnika. Danas je broj tvrtki pao na 5.826, a broj radnika bez plaće se prepolovio. Međutim, oporba kaže kako nema razloga za zadovoljstvo.

"Brojka poslodavaca jest nešto smanjenja, ali to je posljedica brisanja iz registra poduzeća s jednim zastupnikom koji su već godinama mrtva, djelomično predstečajnim nagodbama otpisom potraživanja i stečajnim postupcima", pojašnjava saborski zastupnik Dragutin Lesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci Državnog odvjetništva pokazuju da je lani svega 37 poslodavaca presuđeno u radnim sporovima, kazne su uglavnom uvjetne, a zbog neisplate plaća nitko nije završio u zatvoru. Iako je neisplata plaća kazneno djelo - to je zapravo zločin bez kazne.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo