17. obljetnica smrti / Zlatko Canjuga, jedan od najbližih Tuđmanovih ljudi: 'Znao me ošamariti poput oca, no uvijek je bio spreman na kompromis'

Prošlo je točno 17 godina otkako je preminuo prvi predsjednik Republike hrvatske doktor Franjo Tuđman

10.12.2016.
18:34
VOYO logo

Povodom 17. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, razgovarali smo s njegovim nekadašnjim savjetnikom, koji se prisjetio kako je izgledala njihova suradnja i kako je radio Tuđman

Prošlo je točno 17 godina otkako je preminuo prvi predsjednik Republike hrvatske doktor Franjo Tuđman. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Canjuga, kako ste se upoznali s Franjom Tuđmanom i koje su vaše poveznice? 

"Naše upoznavanje bilo je sasvim slučajno. Na samom početku nije bilo stvaranja Hrvatske demokratske zajednice. Ja sam došao u ured predsjednika na razgovor o nekakvoj dužnosti na kojoj bi sudjelovao u stvaranju hrvatske države. Isprva sam mislio da je riječ o ministarstvu prosvjete i kulture. Kad sam došao tamo na razgovor, još sam nosio jako dugu kosu. Sjećam se da mi je pokojni predsjednik Tuđman valjda osam puta rekao da se moram ošišati. Kad je razgovor završio, krenuo sam izlaziti, no tajnica me pozvala da se vratim prije nego sam izišao iz ureda. Rekla mi je da mi predsjednik poručuje da se vratim u 18 sati, ali da se ošišam. Stavovi nam nisu bili podudarni, međutim ipak sam postao glavni tajnik HDZ-a. Bilo mi je to izrazito pozitivno iskustvo. Biti u politici je težak posao, kad dobijete političku moć, gubite nešto drugo. Kad ste u nekoj političkoj stranci, bez obzira o kojoj se radi, ti si prisiljen na kompromise, a ako se ne pomiriš s njima, imat ćeš problema. Tako se dogodilo sa 101-com.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kojim ste sve pozicijama bili do 1999.?

"Morao bih vam nabrajati sve pozicije. Moram priznati da su mi neke bile drage, a neke nisu. Na neke sam dospio, a da to nisam ni htio. Smatrali smo da je to bilo vrijeme za stvoriti državu, a tad mi je teško bilo reći predsjedniku 'ja to neću raditi."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja vam je funkcija bila najmrskija? 

Jedna koju nisam ni htio jest ona kad sam bio na čelu NK Croatije. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakav je bio vaš osobni odnos sa Franjom Tuđmanom, i kakav odnos sada imate s njim? 

"U Hrvatskoj je vrlo teško govoriti o razdoblju predsjednika Tuđmana, za neku ozbiljnu analizu još nije došlo ni vrijeme. Vi danas imate raznorazne publicističke i politiloške analize koje su tendenciozno i ideološki obojane. Kad se s pokojnim predsjednikom Tuđmanom čovjek pokuša ozbiljno baviti politikom, nema problema. Usprkos njegovom neobičnom stavu i vanjštini, s njime ste uvijek mogli normalno razgovarati, sve se dogovoriti. Naravno, niste se neki put morali ni slagati s njime. Bilo je mnogo takvih situacija. Danas imate ljude koji stalno pričaju o njemu što žele, uvijek su medijski prisutni, a neki ne smiju ništa reći. Kad dođe vrijeme za analize, to treba kritički sagledati. Čak i mi njegovi suradnici smo imali grešaka. Nama se dogodio rat, ali mi sada imamo ideološki prenapregnutu situaciju u Hrvatskoj, ona se mora smiriti. Ni nama u ono vrijeme nije bilo lako raditi, ali uvijek se potrudite respektirati bivšeg predsjednika."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli razgovor pogledajte u prilogu. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo