pravnik s bogatim diplomatskim iskustvom / Životopis mandatara za sastavljanje Vlade Andreja Plenkovića

Mandatar za sastavljanje nove hrvatske Vlade Andrej Plenković (46) diplomirani je pravnik s bogatim diplomatskim iskustvom, rođen i odrastao u Zagrebu

10.10.2016.
12:54
VOYO logo

Andrej Plenković je rođen 1970. u Zagrebu, 1993. diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je završio i poslijediplomski studij iz međunarodnoga javnog i privatnog prava. Tijekom studija radio je kao prevoditelj volonter u Promatračkoj misiji Europske zajednice u Hrvatskoj 1991/92. 

Image
donio 91 potpis /

Plenković dobio mandat za sastavljanje Vlade: 'Prioritet će nam biti budućnost, krećemo s ozbiljnim radom'

Image
donio 91 potpis /

Plenković dobio mandat za sastavljanje Vlade: 'Prioritet će nam biti budućnost, krećemo s ozbiljnim radom'

Studentsku praksu obavio je 1992. u odvjetničkoj tvrtki Stephenson Harwood u Londonu. Na stažu u Europskoj pučkoj stranci u Europskom parlamentu boravio je 1993., a 1994. u hrvatskoj Misiji pri Europskim zajednicama, koju je tada vodio veleposlanik Ante Čičin-Šain.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ministarstvu vanjskih poslova završio je program za diplomatskog savjetnika i 1999. položio je savjetnički ispit na Diplomatskoj akademiji.

U Ministarstvu vanjskih poslova Plenković se zaposlio 1994. kao stručni suradnik u Odjelu za europske integracije. Bavio se odnosima Hrvatske s Vijećem Europe i Europskom unijom, uključujući pregovore o Sporazumu o suradnji između Hrvatske i EU-a. 1995. postao je voditelj Ureda tadašnjeg zamjenika ministra Ivana Šimonovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U listopadu 1997. postao je načelnik Odjela za europske integracije, a tu je dužnost obavljao do kraja 2001. U međuvremenu, 2000. godine vodio je izborni stožer predsjedničkog kandidata HDZ-a Mate Granića.

Bio je član pregovaračkog tima za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te zamjenik glavnog tajnika organizacije Zagrebačkog sastanka šefova država i vlada članica Europske unije i država jugoistočne Europe (24. 11. 2000.), skupa najviše razine koji je dosad održan u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2002. do 2005. bio je zamjenik šefa hrvatske Misije pri Europskoj uniji u Bruxellesu, zadužen za koordinaciju političkih aktivnosti Misije.

Od 2005. do 2010. bio je zamjenik veleposlanika u Francuskoj, zadužen za politička i organizacijska pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po povratku u Zagreb obavljao je od travnja 2010. do prosinca 2011. dužnost državnog tajnika za europske integracije u Vladi Jadranke Kosor.

Kao državni tajnik obnašao je dužnosti političkog direktora za pitanja Europske unije, supredsjedatelja Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Hrvatska–EU, nacionalnog koordinatora za Dunavsku strategiju Europske unije te dužnosti supredsjedatelja više međunarodnih komisija (Hrvatska–Bavarska, Hrvatska–Baden-Württenberg, Hrvatska– Flandrija).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ se učlanio 2011. Kao kandidat za Hrvatski sabor uključio se u kampanju za parlamentarne izbore u prosincu 2011. Član je Delegacije HDZ-a u Klubu zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu, HDZ-ova Središnjeg odbora, Gradskog odbora Zagreb.

Do stavljanja saborskog mandata u mirovanje 1. srpnja 2013. bio je član Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je član saborskih odbora za vanjsku politiku, za europske integracije, za pravosuđe, za zaštitu okoliša te za međuparlamentarnu suradnju.

Kao kandidat HDZ-a za prve izbore za Europski parlament, održane 14. travnja 2013. aktivno je sudjelovao u izbornoj kampanji. Zajedno sa stranačkim kolegama Dubravkom Šuicom, Davorom Stierom, Ivanom Maletić, Zdravkom Bušić, Željanom Zovko, Kristijanom Tušekom, Krševanom Dujmovićem, Ivanom Bubićem i Zdravkom Krmekom te s koalicijskim partnerima Ružom Tomašić i Milivojem Špikom obilazio je Hrvatsku i predstavljao program. Na listi je dobio najveći broj preferencijalnih glasova među kandidatima HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2013. službeno je preuzeo dužnost člana Europskog parlamenta. Na općim izborima za Europski parlament koji su se održali 25. svibnja 2014. bio je nositelj zajedničke liste HDZ-a i partnera. U kampanji se zalagao za realizaciju Izbornog programa koji se temelji na Manifestu i Akcijskom programu Europske pučke stranke (EPP).

Kao nositelj liste ponovno je osvojio najveći broj preferencijalnih glasova između kandidata HDZ-a na listi - 71.072 glasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na unutarstranačkim izborima, na kojima je, unatoč prethodnim najavama, bio jedini kandidat, Plenković postaje predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 17. srpnja 2016. godine. Izabran je s 97.823 glasa HDZ-ovaca, od ukupno 208.277 članova, te postaje peti predsjednik HDZ-a.

"Danas započinjemo novo poglavlje. Nalazimo se u zahtjevnom vremenu za HDZ, Hrvatsku, Europu i svijet. HDZ i Hrvatska trebaju novu viziju i pristup", kazao je Andrej Plenković u svom obraćanju nakon unutarstranačkih izbora na kojima je postao predsjednik HDZ-a. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković tečno govori engleski, francuski i talijanski, a služi se njemačkim. Bavio se sportom - nogometom, tenisom, vaterpolom i košarkom.

Oženjen je Anom Maslać Plenković, pravnicom rođenom u Dubrovniku s kojom ima sina Marija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo