ŽIVOTNA PRIČA BESKUĆNIKA: / 'S 10 godina počeo sam pušiti marihuanu, a s 15 prešao na teže droge. Majku kao da nikad nisam niti imao'

Image
Foto: Pixsell/AFP

Tridesetogodišnji Maro jedan je od brojnih mladih splitskih beskućnika koji je utočište i podršku našao u tamošnjoj udruzi MoSt.

25.10.2017.
7:05
Pixsell/AFP
VOYO logo

On se silom teških životnih prilika našao na ulici već u svojoj sedmoj godini. Svoju tmurnu životnu priču ispričao je za Slobodnu Dalmaciju koja mu je, radi zaštite identiteta privremeno nadjenula ime Maro.

Image
GLAVNI OSJEČKI TRG IM JE BIO UTOČIŠTE I DOM: /

Beskućnik nije htio u bolnicu dok mu ne zbrinu psa Đipsija

Image
GLAVNI OSJEČKI TRG IM JE BIO UTOČIŠTE I DOM: /

Beskućnik nije htio u bolnicu dok mu ne zbrinu psa Đipsija

"Majku kao da nisam ni imao, a nije mnogo ni marila"

"Roditelji nikada nisu puno vodili brigu o bratu i meni. Kad sam imao sedam godina, otac je otišao u rat, a majka nas je zbog posla u potpunosti zanemarila i od tada se sve raspalo. Prepustio sam se ulici i vrlo brzo odao se drogi. Obitelj me se odrekla, sad sam beskućnik i tražim bilo koji posao", kazao je Maro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezbrinut i prepušten ulici vrijeme je provodio u kvartu okružen narkomanima, pijancima i dilerima.

"S deset godina počeo sam pušiti marihuanu, a nedugo nakon toga postao sam i diler. Od petnaeste sam prešao i na jače droge. Počeli su partyji, druženja i droga se odlično uklapala u program. Majku kao da nisam ni imao, a nije baš ni marila za mene i moje stanje", nastavio je svoju ispovijest napomenuvši kako je već s 21 godinom počeo dilati drogu po gradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom je 2004. godine završio u zatvoru.

U komuni se 'očistio' od droge i sada traži posao

U zatvoru se nije puno promijenio i već po izlasku na slobodu nastavio je po starom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Opet sam se vratio starim stopama i od tada su me nekoliko puta zatvorili. Drogirao sam se, a u međuvremenu sam prešao i na heroin. S majkom sam se povremeno čuo, tek toliko da zna da sam živ. Zbilja sam propao", kazao je Maro za Slobodnu Dalmaciju.

Promjena se dogodila kada je upoznao Denisa Maslova, voditelja splitskog Centra za beskućnike. On ga je nagovorio da se obrati komuni. Tamo se podvrgnuo liječenju i "očistio" od droge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, majka mu svejedno nije vjerovala. Uvjerena da će se opet krenuti putem poroka, nije ga primila u kuću. Ne imavši kamo, u rujnu ove godine utočište je našao u udruzi MoSt. Volonteri te udruge, osim što su mu pružili krov nad glavom, pomažu mu i u pronalaženju posla.

Ta je udruga u utorak navečer, u suradnji s Orkestrom Hrvatske ratne mornarice priredila humanitarni koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu. Sav prihod namijenjen je poboljšanju statusa mladih beskućnika i onih koji su u riziku da to postanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je, inače, svaka peta mlada osoba izložena riziku siromaštva. Usto je sve više mladih koji pomoć traže i pronalaze u prihvatilištima, a predsjednica udruge MoSt Đordana Barbarić za Slobodnu Dalmaciju kaže da ih je u Splitu četrdesetak.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo