ZAGREB - 'GRAD PO MJERI ČOVJEKA' / Život u Dugavama: 'Dođem kući, oči mi se cakle kao X-menu. Baš sam si uplatio ljetovanje u Černobilu'

Zrak u Novom Zagrebu bio je u četvrtak toliko loš da vrtići i škole djecu nisu puštali van

17.1.2020.
7:00
VOYO logo

U Dugavama se dugo u smradu guše. Pogled s balkona predstavlja nesretnu kombinaciju magle i smrdljivog zraka, u tom zagrebačkom naselju udaljenom svega šest kilometara zračne linije od Trga bana Jelačića živi oko 10.000 stanovnika i stanovnica posljednjih dana i tjedana udišu itekako zagađen zrak. 

Zrak je loše kvalitete, ali Marijevo voće dobre pa ga mora prodati. Kad smo ga pitali koliko boravi na ovorenom, kaže nam 10 sati, a potom na pitanje kako mu je odvraća: ''Jako fino, baš sam si uplatio ljetovanje u Černobilu da si očistim pluća. Rekli su da je tamo zrak duplo čišći''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo ga i osjeti li onečišćenja? ''Kako ne osjetim, navečer kad dodem kući oči mi se cakle kao X-menu'', kaže Mario i dodaje je najnovija epizoda počela prije četiri, pet dana.

Već danima u cijelom Zagrebu zrak je zagađen, a najveće onečišćenje pokazivala je mjerna stanica u Dugavama. Milenko Arapović iz Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - istok primjećuje kako smo se baš našli ''na pravom mjestu'': ''Tu se nalaze obiteljske kuće gdje se ljudi uglavnom griju na kruta goriva ili plakete ili što već imamo. Očito oni ostavljaju posljedice koje nam smetaju''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između ostalog, zbog sezone grijanja i gustog prometa te velikog broja starih dizelaša nastaju sitne lebdeće čestice koje rade pravi kaos u zraku. Ivana Hrga s Odjela za životni i radni okoliš NZJZ-a Andrija Štmapar objašnjava da ''utječu na zdravlje jer su manje od 10 mikrona PM10 ili PM2,5 i zato na sebe mogu vezati metale i čestice kao što su pelud pa su štetne za ljudsko zdravlje''.

Iako na Zavodu tvrde da razloga za paniku nema jer je takvo stanje uobičajeno za ovo doba godine, poznato je da je bolje spriječiti nego liječiti pa su kroničnim bolesnicima, trudnicama i djeci preporučili ostanak doma. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

(Luka Stanzl/PIXSELL)

Ana osjeća loš zrak i kaže: ''Imam troje djece i ne izlazimo po ovakvom vremenu, po ovakvom smradu. Veš ne mogu ostaviti da se suši jer sav smrdi. Katastrofa, već dva mjeseca smrdi, a nitko ništa ne poduzima''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Strah nas je, imamo pročiščivać zraka'', kaže Božica i dodaje da djeca izlaze samo u vrtić i iz vrtića i iz škole u školu.

Da, u vrtićima i školama u Novom Zagrebu djeca ne izlaze na igrališta. "Iz gradskog ureda smo dobili telefonsku uputu jučer da ne izlazimo van, a za danas je došla uputa da u pravilu možemo boraviti na zraku, ali kratko'', kaže Natalija Marincel, ravnateljica Dječjeg vrtića Utrine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog loše kvalitete zraka u glavnom gradu zabrinut je i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić koji tvrdi kako se kratkoročno po tom pitanju ne može napraviti ništa: "Jesam li zabrinut? Jesam, ali to je nešto što se događa iz godinu u godinu. Loše atmosferske prilike u kombinaciji sa sezonom grijanja. Ja kao ministar zaštite okoliša tu ne mogu ništa".

Ne mogu ni stanovnici i stanovnice Dugava pa će tako još nekoliko dana umjesto čistog zraka udisati razne lebdeće čestice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo