Živite li u homoseksualnoj zajednici?

Tijekom travnja obavit će se popis stanovništva, a jedno od novih pitanja koje 'bode oči' jest o vrsti zajednice u kojoj osoba živi, a na koje je odgovor obvezan.

4.1.2011.
20:52
VOYO logo

U ponuđenim odgovorima o vrsti zajednice u kojoj osoba živi je bračna i izvanbračna zajednica te kao novost i istospolna zajednica.

Republici Hrvatskoj još od 2003. postoji Zakon o istospolnim zajednicama i stoga u Popisu 2011. kao oblik zajednice postoji i opcija 'istospolna zajednica'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Popisu se postavlja i pitanje o zakonskom bračnom stanju koje ne mora odgovarati i stvarnom načinu života pojedinca, pa se zato i postavlja pitanje o vrsti zajednice u kojoj osoba živi", objasnila je za Novu TV pomoćnica ravnatelja Državnog zavoda za statistiku Maja Pekeč.

Jeste li spremni početi raditi u sljedeća dva tjedna?

Noviteta od 2001. godine ima dosta. JMBG službeno odlazi u povijest i tražit će se samo OIB. Jedno od novih pitanja je i koje od navedenih aktivnosti znate obavljati na osobnom računalu, a shvra mu je bolje praćenje informatičke obrazovanosti u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, zanima ih jeste li u razdoblju od 25. do 31. ožujka (riječ je o zadnjem tjednu prije početka popisa) obavljali barem jedan sat bilo kakav posao za plaću u novcu ili naturi te jeste li spremni početi raditi u sljedeća dva tjedna.

Zanima ih kako idete na posao, javnim prijevozom, biciklom ili automobilom, a ako idete automobilom jeste li u ulozi suvozača ili vozača. Pitanje se postavlja zbog bolje analize dnevnih migracija, na posao ili u školu, i planiranja prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Popis je zbir 45 pitanja o osobnim podacima, mjestu stanovanja, stupnju obrazovanja, zanimanja i izvora prihoda. Svi prikupljeni podaci se koriste isključivo u statističke svrhe te se ne bi trebali nikome drugome davati na uvid.

Vezani članci:

arti-201012010462006 arti-201007010573006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo