'ne piše u ugovoru' / ZET-ovci pokreću tužbe: 'Svatko od njih ima kredit, a nisu znali da ne smiju voziti za druge prijevoznike'

Image
Foto: Ilustracija/Tomislav Miletić/PIXSELL

Prema informacijama s kartica kojom se koriste ZET-ovi vozači, uočeno je da je 90 vozača radilo druge poslove izvan podružnice i svima prijeti otkaz

16.11.2017.
8:17
Ilustracija/Tomislav Miletić/PIXSELL
VOYO logo

"Ako smo na godišnjem odmoru, nitko nam ne brani da vozimo za privatnike. U našim ugovorima nigdje ne stoji da ne smijemo voziti za druge tvrtke. Nismo znali da radimo protivno pravilima Zagrebačkog holdinga. Ne znamo na koji način funkcioniraju naši osobni digitalni tahografi jer nas poslodavac nije educirao", stajat će u sadržaju tužbe vozača ZET-ovih autobusa koji su nedavno dobili izvanredni otkaz, javlja Jutarnji list.

PROČITAJTE VIŠE:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju interne revizije podružnice Zagrebačkog holdinga otkriveno je da su brojni vozači u vrijeme godišnjih odmora, bolovanja ili slobodnih dana zbog dobrovoljnog davanja krvi, radili za privatne prijevoznike i vozili autobuse i kamione u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu.

Prema informacijama s kartica kojom se koriste ZET-ovi vozači, uočeno je da je 90 vozača radilo druge poslove izvan podružnice i svima prijeti otkaz. Provjera tih osobni kartica vozača započela je prije nekoliko mjeseci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi rezultati pokazuju da je 75 vozača za druge prijevoznike radilo tijekom godišnjeg, a njih 15 tijekom bolovanja.

Tomislav Jurić potrvrdio je da su zabilježili zloporabu institucije bolovanja te da pravna služba postupa u skladu s utvrđenim činjenicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači kojima su uručeni otkazi putem odvjetnika uložili su žalbe, no one su odbijene pa su upravo zbog toga radnici  odlučili preko odvjetničkog društva Lozo&Partneri, koje zastupa Sindikat prometnih vozača i radnika Zet - Zagreb, najveći sindikat unutar Zagrebačkog holdinga, pokrenuti tužbe protiv poslodavca.

Odvjetnik Boženko Lozo navodi da to neće učiniti samo oni kojima je dosad uručen otkaz, nego i ostali kojima poslodavac izvanredno otkaže ugovor zbog tog razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, sindikat neće zastupati vozače koji su tijekom bolovanja radili za druge prijevoznike. Upravo su brojna bolovanja u toj podružnici navela internu reviziju da krene u postupak provjeravanja radnika, kaže odvjetnik za Jutarnji list.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo