'istina o cijepljenju' / Žestoke prepirke: 'Nemate pojma što uzrokuje autizam, ali tvrdite da cijepljenje sigurno nije'

Image
Foto: Dubrovački dnevnik / Thinkstock

Velik broj građana okupio se na znanstvenoj tribini pod nazivom 'Istina o cijepljenju'

9.11.2018.
10:41
Dubrovački dnevnik / Thinkstock
VOYO logo

„Medicinska znanost ne zna što uzrokuje autizam, ali cijepljenje sigurno nije“, to bi ukratko bio zaključak znanstvene tribine Istina o cijepljenju održanoj jučer na dubrovačkom Sveučilištu, piše Dubrovački dnevnik.

"Provedena su brojna znanstvena istraživanja u kojima su istraživači iskazali veliki trud da pronađu uzročno-posljedičnu vezu cijepljenja i autizma, ali nije pronađena. Nitko, naravno, sa stopostotnom sigurnošću ne može reći da cjepivo u pojedinim slučajevima ne može biti okidač za autizam, ali na raznim istraživanjima koja su obuhvaćala milijune djece nije utvrđena korelacija cjepiva i autizma. Drugim riječima, ne samo da nije uzročnik autizma, nego ni značajno ne povećava mogućnost razvijanja autizma kod djece kao okidač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali opet kažem, stopostotni dokaz da nema ama baš nikakve povezanosti između cijepljenja i autizma medicinska znanost nema, jer to ni ne postoji. To je logička zamka", istaknuo je Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Bez obzira što, prema riječima Kaića ne postoji povezanost autizma i cijepljenja, na tribini su izneseni statistički podaci iz Amerike koji pokazuju kako broj oboljele djece od autizma raste usporedo s rastom potrošnje cjepiva. Kaić kaže kako to ništa ne znači, jer da isto tako možemo kazati kako obolijevaju od organske prehrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U istom razdoblju u kojem je broj autistične djece narastao, znatno se povećala proizvodnja i potrošnja organske poljoprivrede, pa tako da primjerice i to možemo dovesti u nekakvu uzročno-posljedičnu vezu. Naravno da to nije istina i da ne možemo podatke analizirati tako paušalno, bez znanstvenih dokaza, koji su u slučaju autizma i cijepljenja jasni. Nema uzročno-posljedične veze", rekao je Kaić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić, te doktorice Ljiljana Betica Radić i Marija Radonić na izlaganju su iznijeli podatke o velikom smanjenju oboljelih otkako su se uvela cjepiva, a Lakić se osvrnuo na stanje u Dubrovniku i okolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pošto je procijepljenost na jugu Hrvatske najgora, svaki roditelj se treba zapitati želi li gledati djecu koja obolijevaju od bolesti koje doktori godinama nisu vidjeli. Nekoć je u Hrvatskoj više od 20 tisuća ljudi obolijevalo od ospica, a danas te bolesti gotovo i nema", naglasio je Lakić.

Kaić je kazao da hrvatsko zdravstvo godišnje potroši oko 15 milijuna kuna na cjepiva i da ne zna „tko bi se usudio na tome uštedjeti da bi ponovo gledao bolesti i komplikacije“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Betica Radić osvrnula se na sastojke cjepiva, među kojima roditelje posebno zabrinjavaju formaldehid, živa, aluminij, želatina, te pileći proteini.

"Ne postoji 100 posto sigurnosti, nula posto rizika. Proizvođači cjepiva, odnosno farmaceutske tvrtke navode rizike i nuspojave. Nuspojave koje su teške i koje ostavljaju trajne posljedice su rijetke. Kod jedne osobe od milijun", kazala je Betica Radić dodavši kako su sva njena djeca i unuci cijepljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionici tribine su kazali kako se od sljedeće godine uvodi novo cjepivo. Posebno su zanimljiva bila pitanja građana koji su se okupili u lijepom broju.

U Italiji su sudovi donijeli pravomoćne presude u kojima se obrazlaže kako su autizam i cjepivo povezani, a vi kažete da nisu. Kako to komentirate? – pitao je građanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Upoznat sam s tom sudskom presudom, ali moram kazati kako ono nema nikakvo uporište u znanstvenim dokazima. Medicina i pravo drugačije funkcioniraju",  odgovorio je Kaić.

Zanimljivo je kako medicina i pravo ne funkcioniraju drugačije po pitanju zabrana, jer je opće poznato da je zakonom zabranjen upis necijepljene djece u vrtić, jer je cijepljenje u Hrvatskoj obvezno. Kako je moguće da neke zemlje Europske unije imaju obvezno cijepljenje, a druge ne? – glasilo je novo pitanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je pitanje zakonodavca, oni su ti koji odlučuju hoće li cijepljenje biti obvezno ili ne. Treba istaknuti da zemlje koje nemaju obvezno cijepljenje imaju veću procijepljenost",  odgovorila je Betica Radić.

Ako se što dogodi djetetu, tko preuzima odgovornost ili sve ostaje na jadnim roditeljima? Postoji li sustav koji pomaže, nekakav odštetni fond? – glasilo je novo pitanje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Roditelj, ako sumnja na neku neželjenu nuspojavu, mora dokazati uzročno-posljedičnu vezu. Pošto je kod nas cijepljenje obvezno, on treba tužit državu. Ti su sudski procesi dugotrajni. Hrvatska nema kompenzacijski fond, a u Europskoj uniji 13 zemalja ima takav fond", objasnila je Betica Radić.

Možete li usporediti broj oboljelih od zaraznih bolesti u Dubrovniku tijekom Domovinskog rata kada nije bilo cijepljenja s današnjim brojkama? – interesiralo je jednog posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je to uspoređivati, jer su u ratu brojna djeca bila u izbjeglištvu", kazao je Lakić.

Roditelji po zakonu ne smiju dozvoliti cijepljenje bez obavljenih imunoloških pretraga, ali u praksi se to baš ne provodi. Zašto se, prije cijepljenja, ne obave testovi da se vidi je li dijete možda alergično ili osjetljivo na neki od sastojka cjepiva? – zanimalo je jednu gospođu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema potrebe za tim testovima, osim ako se ne sumnja da kod djeteta postoji mogućnost za alergiju ili osjetljivost. Neke roditelji u pratnji odvjetnika zahtijevaju obavljanje tih testova, ali ako nema nikakvih indikacija, HZZO takve testove neće plaćati. Na pojedine sastojke iz cjepiva u Hrvatskoj nije moguće obaviti nikakve testove", naglasio je Kaić.

Na kraju tribine zaiskrilo je između Mata Lakića i dubrovačkog odvjetnika Darka Butigana koji se posljednjih nekoliko mjeseci često u medijima oglašavao po pitanju cijepljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo danas ovdje u neravnopravnom položaju. Vi nama dijelite lekcije, a mi slušamo. Talijanski sud je jasno kazao kako je vrlo vjerojatno cjepivo krivo za autizam. Što se tiče epidemije ospica u Dubrovniku, to je čudna priča. Pekar koji je navodno donio ospice iz Albanije je nestao, otišao u Njemačku, a doktor Markunović se naslikava za Facebook s djetetom, a kao fol ima ospice. O svemu ovome sam pričao više puta u medijima, i nitko me nije tužio, niti tvrdio drugačije", istaknuo je Butigan.

"Vi ste lagali o meni i mojoj djeci novinama. Nisam vas tužio. Sad mi je žao što vas nisam prijavio!" odgovorio mu je Lakić koji se vidno uzrujao nastupom Butigana, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo