borba za bolja prava / Žene u okovima nasred Jelačićeva trga: 'Slabije smo plaćene, a radimo noćne i stalno nas diskriminiraju'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Akciju su osmislile i izvele sindikalistice iz različitih sektora i sindikata udruženih u SSSH

8.3.2020.
14:29
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u nedjelju je, na Međunarodni dan žena, zatražila donošenje zakonskog okvira protiv izrabljivanja žena na radnome mjestu, posebno  strožu kontrolu prekovremenog rada i zabranu rada nedjeljom.

Loši propisi i nedostatak nadzora poslodavaca

Zahtijevamo radno vrijeme po mjeri žene, strožu kontrolu prekovremenog rada, zaštitne mehanizme protiv zloporabe rada na određeno te da se propisima uredi nedjelja kao neradni dan, poručilo je desetak sindikalnih aktivistica performansom "Žene u okovima radnog vremena" na Trgu bana Jelačića. Upozorile su da loši propisi i nedostatak nadzora nad poslodavcima najviše pogađaju zaposlene žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Akciju su osmislile i izvele sindikalistice iz različitih sektora i sindikata udruženih u SSSH koje su svojim svjedočanstvima pokazale zašto su žene "u okovima radnog vremena“.

Image

Žene u okovima nasred Jelačićeva trga: 'Slabije smo plaćene, a radimo noćne i stalno nas diskriminiraju'

Image

Žene u okovima nasred Jelačićeva trga: 'Slabije smo plaćene, a radimo noćne i stalno nas diskriminiraju'

Žene većinom rade na slabije plaćenim radnim mjestima, u većoj su mjeri žrtve mobbinga i diskriminacije na radnom mjestu, isticale su aktivistice redom nabrajajući teškoće s kojima se susreću poslovne žene žonglirajući između poslovnih i privatnih obaveza.    

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13 posto manja zarada

Rad žena je obilježen noćnim dežurstvima i smjenskim radom, radom blagdanima i prekovremenim radom koji je najčešće neplaćen. "Kako jedna žena (majka) može pomiriti svoj privatni i poslovni život u takvim uvjetima?", pitale su aktivistice posebno ističući da radno vrijeme žene uključuje i niz "nevidljivih" i neplaćenih radnih zadataka kod kuće.

U prosjeku žene zarađuju 13 posto manje od muškaraca. "Više rade na prekarnim poslovima, na ugovorima na određeno te teže napreduju jer učenje i obrazovanje traži slobodno vrijeme koje žene nemaju zbog skrbi o djeci i kućanstvu", istaknula je predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi. Posebno je upozorila na težak položaj žena starije dobi koje su dvostruko više od muškaraca izložene siroimaštvu i prisiljene raditi i kao umirovljenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši na stari radnički, sindikalni zahtjev za osmosatnim radnim vremenom, Ibrahimi je ustvrdila kako je radno vrijeme jedan od najvažnijih aspekata kvalitetnog radnog mjesta te da su žene posebno na udaru jer za njih radno vrijeme ima šire značenje.

"Ako želimo izgraditi pravednije i socijalno društvo, onda žene trebaju imati aktivniju ulogu. Vrijeme je da žene budu svuda prisutne, priznate i aktivne. Ženi je mjesto u sindikatu", zaključila je Ibrahimi i pozvala žene da se aktivnije uključe u borbu za ravnopravnost na radnom mjestu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Performans je počeo pjesmom o ženama u okovima radnog vremena  "Moje ime je žena" koju je pročitala dramska umjetnica i politička aktivistica Urša Raukar. 

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo