Nekoć su trebale pomoć drugih, a danas su one te koje pomažu

Nezaposlenost je u Hrvatskoj postala društveni problem broj jedan. Posao je teško pronaći svima no posebno je teško ženama starijima od 45 godina i bez mnogo radnog iskustva.

11.3.2014.
9:57
VOYO logo

Sanela Ravlić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje voditeljica je projekta Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada. Za Deutsche Welle objašnjava kako su pokušale riješiti problem dugoročne nezaposlenosti osoba iz ovog segmenta radno sposobnog stanovništva.

"Riječ je o ženama svih kategorija stručnosti: od nekvalificiranih preko kvalificiranih pa sve do visokoobrazovanih."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali problem je u tome što su neke i po 10 godina nezaposlene i za bilo kakve pomake potrebno je jako dugo vremena. Neke od njih godinama nisu ni iz kuće izlazile, a samopouzdanje im je bilo vrlo nisko", kaže Sanela.

U početku se grupa od oko 80 žena podijelila na dvije skupine, prema afinitetima. Jedne su započele raditi ručne radove, zlatovez, oslikavanje stakla i svile, dok su se druge prihvatile poljoprivrede i plasteničkog uzgoja povrća i voća. Novac je dobiven iz IPA (International Project Aid) projekta (oko 120.000 eura) i nakon početne edukacije za poduzetništvo obje skupine su osnovale svoje udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljoprivreda i suveniri

Udruga Plodovi Panonije postala je jezgro koje je dobilo 13 plastenika i sada se bave poljoprivredom na malo. "Od početnih 13 plastenika, danas ih je 18 koji su naknadno same žene podigle, očito da ima nekih pomaka i da se stvar kreće prema jednom samoodrživom projektu", kaže Sanela Ravlić.

Druga Paleta suvenira nastala je kao odgovor na pitanje kako zaposliti žene koje nemaju uvjete da u svome vrtu postave plastenik, žive u gradu ili ne znaju ništa o poljoprivredi. Izrada suvenira, unikatnog nakita i upotrebnih predmeta sa tradicijskim motivima postao je način da se žene udruže, okupe, izmijene međusobne vještine i znanja, organiziraju i pokušaju napraviti nešto same za sebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O sjedenju kod kuće nema ni govora

Andrea Krišto iz udruge Paleta suvenira kaže kako je udruga mala i mlada, ali vrlo aktivna. "U dvije godine obišle smo 85 sajmova i manifestacija. Postavimo štand - i uvijek se nešto i proda", kaže Krišto. Udruga nije samo platforma za zapošljavanje žena, već je postala i svojevrstan društveni katalizator koji ne dopušta socijalnu smrt nezaposlenih žena. Vrijeme provode u izradi suvenira i nakita, organizaciji, putovanjima na sajmove, od Vinkovačkih jeseni do Đakovačkih vezova i u međuvremenu je cijela priča poprimila puno širi oblik. Od žena koje su nekada trebale pomoć, sada su postale osobe koje pomažu drugima.

Uglavnom, o sjedenju kod kuće više nema ni govora. Sanjaju o svom prostoru jednog dana u kojem će moći otvoriti svoju suvenirnicu i održavati radionice, a u međuvremenu proizvode nude i preko svoje internetske stranice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.dw.de/%C5%BEene-starije-od-45-istjerane-s-tr%C5%BEi%C5%A1ta-rada/a-17485492

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo