Kako će glasovati na referendumu? / Stipić za Direkt: 'Naš premijer kao da liježe s mišlju da će se neke stvari do jutra same od sebe riješiti'

Gost emisije RTL Direkt bio je sindikalist Željko Stipić

27.11.2019.
22:40
VOYO logo

Iako smo ga za RTL Direkt obećali u utorak navečer, Željku Stipiću smo oprostili što nije uspio doći do nas. Zato je svratio večeras. Odmah smo ga pitali je li mu dosta svih tih silnih sastanaka i razgovora?

"Netko bi rekao da je sedam sati jako puno, no ako se uzme u obzir da tu ima jako puno praznog hoda, konzultacija s jedne pa s druge strane, onda je to dinamika i vrijeme brzo prođe", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ponudi premijera Plenkovića, prema kojoj će učitelji do kraja godine imati veću plaću za 575 kuna, kaže kako je čitava priča s koeficijentima predmet manipulacija. 

"Cijelo vrijeme se pokušava kruške i jabuke staviti u istu košaru. Jasno je da je povećanje osnovice jedno, a povećanje, bilo kroz dodatak ili koeficijenate nešto drugo, a plaća je sinergija i jednog i drugog. Jasno je da bi na kraju iduće godine trebala biti 10-ak posto veća u odnosu na sadašnju. Kada se gleda u odnosu na prijašnje godine, to je sigurno napredak. Međutim, moramo podsjetiti da se u obrazovanju, godinama, za vrijeme gospodarske krize pa i poslije, događalo smanjivanje plaće, uzimana su nam materijalna prava. Mi želimo da, sada kada imamo pozitivne pokazatelje, želimo to dostići. Zbog toga tih 10 posto nije astronomski postotak", poručio je Stipić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Vlade priznaju da su stvari nepravedne, da su koeficijenti mali, no napominju kako povećanje plaće za više od 500 kuna ne može biti razlog za nezadovoljstvo. Stipić dodaje kako to iz Vlade priznaju jer su pod pritiskom. Kaže i kako su koeficijenti već duže vrijeme nepravedni te kako je Vlada 'progledala' zbog dugotrajnog štrajka i prosvjeda za koji Stipić kaže - ide dalje!

"Ako naš premijer nastavi ovako, bojim se da ćemo mi i Božić dočekati u štrajku. Svi se sjećamo njegove izjave kada je sarkastično rekao: 'Ne 10 već 100 posto' pa povezivanje s politikom ovih sindikata. Da je malo išao guglati, vidio bi da su neki od tih sindikata vodili akcije protiv SDP-ove vlasti. Mi imamo biografije i povezivat nas s političkim strankama je deplasirano", poručio je Stipić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je time premijer svim učiteljima poručio da nisu dovoljno dobri da bi samostalno donosili odluke i ostvarili svoja prava.

"Premijer nije imao problem osnovice kada je imao problem štrajka. On je išao rješavati problem osnovice, a zapravo problem štrajka, koji je bio urgentan, stavio je sa strane. Mislio je da će se to samo od sebe riješiti. Ja mislim da naš premijer liježe s mišlju da će se neke stvari do jutra same od sebe razriješiti", kaže Stipić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O očekivanjima sindikalnih izjašnjavanja, kaže, ne bi bilo u redu da iznosi stajališta."Do podneva ćemo", kaže, "sve znati. Sve će biti jasno". 

Na poruku ministra financija Zdravka Marića koji je kazao da, ako ne prihvate posljednji prijedlog, u tom se slučaju vraćaju na prijedlog "2+2+2", Stipić poručuje: "Kad sam to čuo, mislio sam da nisam dobro čuo". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Marić je već dugo ministar financija i on dobro zna da smo mi već prije bili u sličnim situacijama i da se nije dogodilo ono što se nagovještava. Vlada je našla načina da proširi primjenu dodatka temeljnog na kolektivnom ugovoru", kaže. 

Učenici će se, kaže, vratiti u školske klupe nakon završetka štrajka, a na pitanje očekuje li da im Vlada uvede radnu obvezu kaže: "Sve je moguće. Vlada može sve". No, nada se kako se to neće dogoditi jer bi time postali sami odgovorni za veliku štetu koja nastaje štrajkom. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je i da bi, prema prijedlogu Vlade, porast prosječne plaće iznosio oko 700 kuna, no tek na kraju godine. "To kreće sa 180 kuna da bi na kraju godine došli do 600 i nešto više kuna", kaže. 

O tome kako će glasovati na referendumu nije želio govoriti jer, kaže, ne želi utjecati na ostale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo