Napadaču na nastavnika i do pet godina zatvora!

8.7.2013.
6:46
VOYO logo

Napad na prosvjetnog djelatnika tretirat će se kao napad na policajca, odnosno službenu osobu – obećanje je koje je ovih dana prilikom posjeta Osnovnoj školi Vrgorac dao resorni ministar. Iako su te najave izazvale sumnju u stvarnu mogućnost realizacije, jer se u javnosti postavilo pitanje zašto isti status ne bi bio omogućen i, primjerice, liječnicima ili socijalnim radnicima, obrazovni ministar Željko Jovanović potvrdio je da od najave neće odustati.

Nakon što je o tome obavio konzultacije s ostalim ministrima u Vladi nadležnima za ova pitanja, ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, ministrom pravosuđa Orsatom Miljenićem, te ministricom socijalne politike i mladih Milankom Opačić, Jovanović je u svome ministarstvu oformio tim koji priprema prijedloge izmjena i dopuna zakona koji pokrivaju to područje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog već na jesen u proceduri

"Riječ je, među ostalim, o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Dio tih prijedloga mogao bi se naći u saborskoj proceduri odmah početkom jesenskog zasjedanja", kazao je za Slobodnu Dalmaciju Jovanović.

Osim programa prevencije i mjera koje je Ministarstvo već predložilo, traži se izjednačavanje napada na nastavnika s onim na službenu osobu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budu li prihvaćene izmjene zakona, svaka osoba, pa tako i roditelj koji nasrne na nastavnika, mogao bi 'odležati' i pet godina zatvora. Prema članku 317. Kaznenog zakona stoji, uz ostalo, da "...tko zlostavi, lako tjelesno ozlijedi službenu osobu ili joj priprijeti uporabom oružja, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina". U članku 318. istog zakona, među ostalim, stoji da izvan slučajeva opisanih u članku 317., "tko napadne ili ozbiljno prijeti da će izravno napasti službenu osobu" može biti kažnjen kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Isti status liječnicima i socijalnim radnicima

Ministar Željko Jovanović podržava ideju da se isti status omogući i liječnicima te socijalnim radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome trebaju odlučivati nadležna ministarstva, ali svakako podržavam takvu ideju", poručuje ministar Jovanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo