nije mogla reći ni svoje ime / Željka je imala 45 godina i moždani: 'Kao da mi je netko ruku polijevao hladnom vodom'

Image
Foto: Zvonimir Ferina

Prve simptome je zanemarila, jer je mislila da joj se sve pričinjava, sve dok se vrtoglavica i mučnina nije pretvorila u gubitak svijesti, jer u jednom trenutku više nije znala izgovoriti ni svoje ime

3.2.2023.
10:26
Zvonimir Ferina
VOYO logo

"Najnormalnije sam se to jutro ustala, odvela djecu u vrtić i školu, pomislila kako mi je dobro počeo dan, jer ništa nije bilo stresno sve dok nisam ušla u tramvaj. Osjetila sam jako čudan osjećaj u lijevoj ruci kao da mi netko polijeva ruku hladnom vodom", započela je priču Željka Leljak Gracin. Tada je imala 45 godina i taj dan preživjela je moždani udar.

Bilo je to 2021. i kaže da je prve simptome zanemarila. Mislila je da joj se sve pričinjava, sve dok se vrtoglavica i mučnina nije pretvorila u gubitak svijesti. U jednom trenutku više nije znala izgovoriti ni svoje ime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uspjela sam doći do posla, a tada mi je cijela lijeva strana zablokirala. Imala sam sreću da sam brzo reagirala, i ja i moji kolege koji su me luđački vozili do Vinogradske jer smo znali da su minute bitne", nastavila je Željka prepričavajući svoju dramu.

U tim trenucima održao ju je humor pa je pomislila da "ako ju moždani nije ubio, luda vožnja hoće".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željka je tog dana imala moždani udar. Na sreću, od njega se brzo oporavila, ali to nije bio kraj njezinoj borbi. Doživjela je još jedan blaži moždani udar u bolnici.

Image
uživo u eteru /

Usred emisije doživjela moždani udar pa sama prekinula emisiju: 'Nešto nije u redu...'

Image
uživo u eteru /

Usred emisije doživjela moždani udar pa sama prekinula emisiju: 'Nešto nije u redu...'

'To se ne događa nekom drugom, to se događa meni'

"Liječnici su radili pretrage 13 dana jer nisu mogli pronaći uzrok moždanog, sve dok jedva nisu otkrili da problem stvara urođena rupica u srcu za koju nikada nisam znala, jer s time možete živjeti cijeli život", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo ta „rupica“ uzrokovala je Željki probleme i ranije. Iako je njoj „nešto“ bilo sumnjivo, nitko nije znao o čemu je riječ.

"Doživjela sam moždani s 25 godina, ali nitko mi tad nije rekao da je moždani, već su sve prepisali stresu. 'Pala ispit' i slično", rekla je Željka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je s 45 godina imala moždani udar, točno je znala što se događa jer je jedna njezina poznanica umrla s 20 godina od moždanog udara. Otada se sve više informirala o simptomima ove bolesti.

"Mene je, nažalost ,nečija tragedija potaknula da više istražujem o tome, više pazim i uključim se u akcije koje mogu pomoći pri prepoznavanju specifičnih simptoma kao što su obični trnci u rukama recimo", govori nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se Željka potpuno oporavila i nije trebala ići na rehabilitaciju, smatra da svatko treba ići na redovite kontrole i uključiti se u brojne akcije. Obilježavanje „Dana crvenih haljina" 3. veljače upravo je prigoda da se osvijesti da moždani udar nije „rezerviran“ samo za stariju životnu dob, da on pogađa i mlađe.

Upravo zbog svog iskustva želi potaknuti sve žene, i mlade i starije da se informiraju, kako bi ljudi prepoznali simptome na vrijeme i potražili pomoć, ali kako bi i obitelj i prijatelji što brže reagirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To se ne događa nekome drugom, to se može dogoditi svakome, koliko god uredno živite, ne znači da ste u potpunosti zaštićeni, jer moždani ne bira godine", zaključila je.

Liječenje u Hrvatskoj razvijeno je na svim razinama

A upravo je moždani udar među tri je najčešća uzroka smrti i u Hrvatskoj i u svijetu. Danas se obilježava „Dan crvenih haljina“ kada se želi podići svijest o moždanom udaru kod žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žene i muškarci često imaju slične simptome tijekom moždanog udara, ali žene češće imaju atipične, nejasne simptome zbog čega se često prekasno reagira.

Oni uključuju gubitak svijesti ili nesvjesticu, opću slabost, teškoće ili kratkoću daha, zbunjenost, nereagiranje ili dezorijentaciju, naglu promjenu ponašanja, uzrujanost, halucinacije, mučninu ili povraćanje, bol i štucanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo sreće što je danas liječenje moždanog udara u Hrvatskoj razvijeno na svim razinama te su vrlo napredne i učinkovite. Konkretno postoje dvije mogućnosti, prva je davanje lijeka kojim se ugrušak krvi u mozgu rastapa, dok je drugi konkretno mehaničko uklanjanje ugruška", priča nam neurologinja Zdravka Poljaković.

Kaže kako najčešće obolijevaju žene iznad 65 godine života, ali danas nažalost, ni to više nije pravilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uglavnom to su starije žene, ali obolijevaju i trudnice, žene koje su pod utjecajem hormonalnih promjena, ali i one koje boluju od bolesti krvnih žila, tako da godine nisu uvijek pravilo", objašnjava nam.

Uzroci su razni, a oni na koje sami možemo utjecati su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost te pušenje i alkohol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, počevši od promjene životnih navika. U slučaju samog moždanog udara, najvažnije je rano prepoznati ranije spomenute simptome, te djelovati brzo i učinkovito, u čemu obitelj i prijatelji imaju najveći utjecaj", zaključila je Poljaković.

Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Image
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo