Kampanja protiv pobačaja / 'Želim živjeti!' - Hrvatski pokret za život i obitelj objavio novi kontroverzni spot protiv pobačaja

Spot sugerira kako je embrij pri pobačaju zapravo punosvjesno ljudsko biće i dio je kampanje kojom se želi izazvati Ustavni sud da zabrani pobačaj

12.12.2016.
22:54
VOYO logo

"..Mama, mama, trga mi nogu, mama, mama, trga mi ruku...mamaaa". Rečenica je ovo iz spota u kojemu je prikazan fetus koji progovara glasom djevojčice koju će na kraju liječnik i njezini roditelji ubiti. Dio je to kampanje ProLiFe kojoj je cilj utjecati na promjenu Zakona koji regulira pravo na pobačaj. 

Na pitanje je li moguće da bi nakon gledanja ovoga spota djeca mogla razviti strah od doktora, Marko Vojvodić, odvjetnik Hrvatskog pokreta za obitelj i život odvratio je: "Ja ne bih komentirao spot, spot je napravila jedna stručna služba, PR, koja radi vezano uz to, moj odvjetnički tim se pravi pravnim dijelovima, svatko od nas je zadužen za to".

Tekst se nastavlja ispod oglasa


A cilj je zajednički-utjecati na Ustavni sud. Danas je inicijativa ProLife, odnosno Hrvatski pokret za obitelj i život Ustavnom sudu predao dopunu svoje tužbe kojom zahtjeva ocjenu ustavnosti Zakona koji regulira pravo na pobačaj, predanu još 1991.godine. 


119 stranica dopune ustavnoj tužbi, kako tumači odvjetnik inicijative, sadrži pravne, bioetičke i medicinske aspekte pobačaja. Na njoj je radio čitav jedan tim, no Vojvodić nije želio reći koliko tim broji ljudi. 

U spotu se djevojčica obraća gledatelju: "Kada odrastem, ja ću isto tako biti doktorica, i kada odrastem spašavat ću ljudima živote. Do tada ću marljivo učiti i imati sve petice. Naravno, već sada maštam o svome vjenčanju, bit će kao iz bajke. Imat ću puno, puno djece."

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Pravobraniteljica za dječja prava spot smatra potpuno neprimjerenim, a zastrašujućim drži upotrebu trudničkog trbuha kojim se manipulira publikom.  

"Sugerira da je svaki pobačaj kazneno djelo, i time zapravo želi reći da sve žene u Republici Hrvatskoj koje čine pobačaj, i da svi liječnici koji to čine u okviru zakona čine kaznena djela, tj.ubojstva, a to je svakako nedopustivo", kazala je Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za dječja prava.


S njom se slažu i u udruzi za ženska prava.

"Toliko manipulatorski prema populaciji, a s druge strane strašno da se čovjek naježi, zaista treba imati posebnu strukturu mozga (...) Idemo napraviti društvo u kojem će svi osjećati dobro i u kojem niti jedna žena nece biti primorana, zbog niza subjektivnih  i objektivnih razloga, odlučiti se na nešto što sigurno 99 posto žena nije ugodna stvar", komentirala je Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa


No, iz ProLife inicijative preuzeli su na sebe ulogu kolektivne savjesti, pa kao promidžbeni materijal dijele bedž u obliku stopala fetusa starog 10.tjedana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo