ŽELE PROGURATI VOJNI ROK, A SAMI SU GA IZBJEGLI: / Ovo je popis ministara koji su se izvukli od služenja vojske

Image
Foto: Pixsell

Andrej Plenković izazvao je bijes javnosti rekavši će vojni rok popularizirati vojsku među mladima te one koji se ne sjećaju podsjetiti na Domovinski rat.

2.2.2017.
18:43
Pixsell
VOYO logo

Image
DVOLIČNOST ILI NEŠTO DRUGO? /

Plenković zagovara vojni rok, a sam ga je izbjegao! Evo kako se izvukao

Image
DVOLIČNOST ILI NEŠTO DRUGO? /

Plenković zagovara vojni rok, a sam ga je izbjegao! Evo kako se izvukao

No, nije on jedini član Vlade koji zagovara služenje vojnog roka, a sam ga je izbjegao. Ni njegov najbliži suradnik, ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier, nije služio vojni rok, piše 24sata. Rodio se u Argentini, a prema tamošnjim zakonima, nije ni trebao služiti vojsku. U to su se vrijeme tamo izvlačila godiđta koja trebaju služiti vojni rok, a on nije bio izvučen.

Članovi aktualne Vlade među najmlađima su u povijesti, mnogi su radije nastavljali školovanje nego služili u vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problemi s vidom

Neki su se izvukli zbog problema s očima.

'Velika dioptrija spriječila me u služenju vojnog roka. Vidim čitati i blizu, ali vrlo malo vidim na daleko', rekao je Božo Petrov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme kad je trebao u vojsku, Petrov je dvojio hoće li biti svećenik ili liječnik, no naposlijetku se ipak odlučio za psihijatriju.

Kratkovidnost je spriječila i ministra Antu Šprlju da odradi vojni rok, a on danas za time žali - kaže da je još od djetinjstva proučavao vojnu doktrinu, vojnu organizaciju i vojnu tehniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dok sam završio fakultet, promijenili su kriteriji i zbog vida nisam mogao u vojsku. Ali sam inače prošao obuku s oružjem i bavim se streljaštvom. Nisam doživio kao tragediju što me nisu primili jer sam već imao solidno vojno znanje, a znao sam da država ide prema ukidanju vojnog roka', rekao je ministar pravosuđa.

No, slučaj ročnika iz Osijeka pokazuje kako dioptrija ne mora spriječiti želju za vojnom obukom. 29-godišnji Marko bio je spreman na sve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Kad je bilo prvo novačenje, proglasili su me nesposobnim zbog dioptrije, koja je bila -3,5. Otišao sam na lasersku operaciju očiju, platio 20.000 kuna i sad sam uspio ući među 239 dragovoljnih ročnika. I što je najbolje, vidim savršeno', ispričao je Marko.

Neki ne žele navesti razloge

Još dvojica HDZ-ovih ministara nisu služila vojni rok - ministar rada Tomislav Ćorić te ministar mora i prometa Oleg Butković. Butković je studirao na Pomorskom fakultetu, nakon toga bio predavač, pa novac, a 2005. je postao gradonačelnik Novog Vinodolskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je došao u Zagreb iz Metkovića na studij ekonomije, a nakon njega samo je napredovao u znanstvenom radu. Oslobođen je temeljem zakona, ne navodeći razloge.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo