ravnopravnost u sportu / Žele da ih se sluša i da njihov izgled nije u prvom planu. Sportske novinarke: 'Ne pristajemo na muško-ženske podjele'

Žele da se priča o raskoši njihovog sportskog znanja i talenta, a ne raskoši njihovih oblina!

9.6.2022.
23:17
VOYO logo

Tema žena u sportu je izrazito interesantna, a posebno jer - novinarki je u sportskim redakcijama sve više! I nitko ne misli da o sportu znaju manje nego njihovi muški kolege. Žele da se priča o raskoši njihovog sportskog znanja i talenta, a ne raskoši njihovih oblina.

Sportske reporterke odavno izvještavaju sa svih sportskih borilišta. Za razliku od drugih grana novinarstva, reporterki je manje od reportera - a još su rjeđe sportske komentatorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"80 posto naprama 20 posto, muškarci i žene… Možda nije tako drastično, ali ono što me frustrira je da postoje neki posebni poslovi unutar sporta koji se uvijek dodjeljuju ženama", kazala je Amanda Guerra, reporterka CBS Sporta.

Image
slavna sportska novinarka /

Diletta Leotta za RTL Direkt uoči panela o ženama u sportu: 'Kad sam počela raditi bila sam jedina na terenu'

Image
slavna sportska novinarka /

Diletta Leotta za RTL Direkt uoči panela o ženama u sportu: 'Kad sam počela raditi bila sam jedina na terenu'

Cindy Marina je prije 2 godine bila Miss Universe Albanije, a sada je reporterka koja prati talijansku nogometnu ligu. Zbog atraktivnog izgleda uvijek se, kaže, morala više dokazivati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao žena osjećam da mi nekada moramo biti i pripremljenije od muških kolega da bi dokazale da osim što smo lijepe, osim što smo spremne biti na televiziji, da zaista znamo o čemu pričamo, da znamo što se događa za vrijeme igre, da nismo samo lijepo lice", govori Marina.

CBS-ova Amanda Guerra želi da je se sluša i da njen izgled nije u prvom planu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želim da me doživljavaju prema onome što govorim, što radim. Ako mogu nosit' svaki dan isto, biti bez šminke, u pidžami i govoriti o poslu, bila bih jako sretna. Ali, dio posla je i uređena kosa, šminka i te stvari", komentira Guerra.

Slično razmišlja i poznata HTV-ova novinarka koja nikada nije pristajala da ju se tretira kroz prizmu spola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno nikad nisam pristala na te nekakve podjele muško-ženske… S obzirom da sam ja u sportsko novinarstvo ušla gledajući i slušajući Milku Babović koja je bila prva žena urednica sportskog programa, mislim čak u Europi, ne samo na tadašnjoj Televiziji Zagreb, nama je nekako bilo prirodno i normalno da žene rade jednako i ravnopravno kao i muškarci", kazala je Mirna Zidarić.

Hrvatski pandan Diletti Leotti, splitska novinarka Mirta Šurjak, navikla se nositi s ovacijama navijača, ali priznaje, nije svaki put ni ugodno. Atraktivan izgled nekada i odmaže. "Mislim da mi je često bio zaista otegotna okolnost, a ne olakotna jer sam se zbilja morala dokazivati pet puta više nego netko drugi", objašnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije sportske reporterke RTL-a kažu da nisu imale problema izboriti svoje mjesto pod suncem, ni u redakciji s kolegama, niti među sportašima i ljubiteljima sporta.

Ivona Hemen ne obraća pažnju na predrasude: "Ja sam alergična na te stvari, mislim da se to često provlači kroz medije..Budući da mi radimo na televiziji, opet ne možeš izgledati kao da te poplava nanijela i kao što možemo vidjeti u Italiji i drugim zemljama jako je popularno da ženske reporterke da vode intervjue i razne emisije." Sviđa joj se, kaže, što su u Hrvatskoj žene dobile priliku voditi emisije i velike projekte. "Ovaj posao nije rezerviran samo za muškarce", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ines Goda je jedna od rijetkih reportera općenito koji su iz informativnog programa prešli u sportski. Nikada zbog toga nije zažalila.

"Nekako sport sam uvijek voljela, trenirala sam i košarku, i tenis i rukomet. Kod mene doma su se uvijek gledala i pratila sva sportska natjecanja od nogometa, skijanja, Formule 1, sve živo tako da je sport uvijek bio moj izbor", kazala je. Za nju je bilo - ili sportsko novinarstvo, ili ništa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da će žena sportskom svijetu biti sve više nadaju se sve sudionice Sunset Sport Media Festivala. Pristigle su iz svih krajeva svijeta.

"Samo se nadam da će žene postati popularnije u sportu, bilo ispred kamere kao voditeljice, reporterke na terenu, sportašice ili sportske sutkinje", kaže Amanda Guerra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj su barem dvije reporterke već komentirale i prenosile nogometne utakmice, pa i Ligu prvaka. Kada će i ostale, pitanje je samo vremena.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo