razbijanje dvojezičnih ploča / Zekanović: 'Živkoviću, hvala ti za ono što si napravio, a nas sve skupa treba biti sram'

Image
Foto: Marko Mrkonjic, Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović pozvao je institucije da povuku tužbu protiv branitelja koji je razbio dvojezične ploče

25.9.2019.
11:58
Marko Mrkonjic, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) pozvao je u srijedu nadležne institucije da se povuče tužba i zaustavi sudski progon Marijana Živkovića, vukovarskog branitelja i oca dvojice poginulih vukovarskih heroja, Marka i Nikole.  

Zekanović tvrdi da su ploče postavljene protuustavno

Ponovljeni sudski postupak protiv Živkovića počeo je proši tjedan na Općinskom sudu u Vukovaru, tereti ga se za razbijanje dvojezične ploče u Vukovaru u jesen 2013. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zekanović iz Hrvatskog sabora poručuje da cijeli postupak mora biti odbačen jer su razbijene ploče postavljene protuzakonito i protuustavno. Navodi i kako postavljanje ćiriličnih ploča u Vukovaru nije u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kako nije doprinijelo razumijevanju, solidarnosti i snošljivosti, dijalogu između hrvatskog naroda i manjina.

''Hvala ti za ono što si napravio''

Poručio je i kako retroaktivno treba poništiti sve presude po kojima je osuđeno 30-ak branitelja koji su "štitili ustavno-pravni poredak" uklanjajući protuustavno i protuzakonito postavljanje  ploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Marijane Živkoviću, hvala ti za ono što si napravio, a nas sve skupa treba biti sram", izjavio je Zekanović. 

Živkovića je sud u Vukovaru u prvostupanjskom postupku 2016. oslobodio, ali se na presudu žalilo Državno odvjetništvo. Slučaj je prebačen na sud u Pulu, gdje je sutkinja odbacila psihijatrijski nalaz sudskog vještaka koji je korišten u prvostupanjskom postupku i slučaj vratila na ponovni postupak u Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo