ČEKA NAS TEŠKA GODINA / Marić iznio crnu prognozu o rastu cijena: 'Doći će do ubrzanja inflacije...'; Tvrdi i da imaju opcije za pomoć ljudima

Ministar financija Zdravko Marić govorio je o punjenju proračuna, uvođenju eura, inflaciji, rupama u zdravstvu, ali i otkupu INA-e

30.12.2021.
20:44
VOYO logo

Ministar financija, Zdravko Marić osvrnuo se na financijsku 2021. koja je bila izazovna. Nakon koronakrize, gospodarstvo je ponovno ojačalo, BDP se vratio na staru razinu, ispunili smo gotovo sve uvjete za uvođenje eura, ali zemlju je zahvatio val poskupljenja, uzrokovanih inflacijom i porastom troškova. Za RTL je komentirao i odustajanje Hrvatske od otkupa INA-e.

"To je razumna odluka. Od prvog obraćanja nastojimo raditi u nacionalnim interesima. Ovo nije samo financijsko pitanje, puno je šire od toga. Novi momenti su došli", poručio je Marić i dodao da bi novca za otkup INA-e bilo u proračunu tek kad bi Vlada o tome donijela odluku, slično kao i kod nabavke borbenih aviona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju da bi se išlo u otkup INA-e, dodaje ministar, novac bi se osigurao zaduživanjem ili prodajom imovine. Naglasio je da je to princip za sve stavke u proračunu.

Odgovor na inflaciju

Ministar Ćorić je, osim toga što je rekao da novca za INA-u ima, u četvrtak najavio poskupljenje struje i plina. Njegov kolega Marić tvrdi da će Vlada pravovremeno reagirati kako najsiromašniji građani to ne bi osjetili, a na pitanje o vaučerima nije htio spekulirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za iduću godinu, i ne samo za iduću, već za proteklih nekoliko mjeseci, imamo podatke za studeni, iduće mjesece, da će doći do dodatnog ubrzanja inflacije", otkrio je Marić i dodao da postoji mogućnost pomoći najsiromašnijima kroz gospodarski rast i rast plaća koji bi trebao anulirati inflaciju.

Image
I ZA SMRT VAM TREBA - KREDIT /

Ni umrijeti više nije jeftino: Grobnice koštaju kao stanovi, a znate što je najgore? To je tek početak troškova...

Image
I ZA SMRT VAM TREBA - KREDIT /

Ni umrijeti više nije jeftino: Grobnice koštaju kao stanovi, a znate što je najgore? To je tek početak troškova...

Vlada je, ipak, reagirala na rast cijena goriva. Marić je poručio da će naći odgovor i u ovoj situaciji, ali o konkretnim postupcima nije htio govoriti, sve dok se ne utvrde parametri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako nešto ide izvan kontrole na globalnoj razini mi dobijemo signale vodećih ljudi koji kažu kako će ovaj efekt inflacije krenuti ispuhivanje. Mi smo svjesni toga da ako do toga dođe, dogodile su se i događaju se strukturni problemi", poručio je Marić i naveo kao primjere utjecaja na inflaciju poremećenost opskrbnih lanaca i tržišta rada, a sve zbog pandemije.

Istaknuo je da su u pandemijskoj godini smanjili porezne stope, ali i sami porez na dohodak. Nije otkrio hoće li biti dodatnog rasterećenja plaća, već je naglasio da treba sagledati dosadašnje krugove porezne reforme i činjenicu da se na globalnoj razini događaju promjene, među kojima su i digitalni zeleni porezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proračun se dobro puni

Mnogi strahuju da bi uvođenje eura mogao biti novi udar na standard građana. Marić je istaknuo da je inflacija u posljednje vrijeme mnogo viša od negativnih efekata koje bi uvođenje eura i posljedično zaokruživanje cijena mogli imati.

"Mi smo najavili da će od kolovoza biti dualno iskazivanje cijena i ta obveza će biti minimalno nakon godinu dana od uvođenja eura", poručio je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve to, Marić još mora voditi računa i o krpanju rupa u zdravstvu, koje su postojale i prije, ali su se s epidemijom još više produbile. Najavio je i reformu zdravstva, ali je priznao da je vidio samo malene djeliće. O tome postoji li ona zaista, dodao je, trebalo bi upitati ministra Vilija Beroša.

Osvrnuo se i na smanjenje PDV-a za ugostitelje, barem za vrijeme blagdana. Proračun se u ovo doba godine uvijek dobro puni, ali ministar se neće hvaliti, jer odmah rastu zazubice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ostala su dva dana, mogu reći da će porezni prihodi biti iznad plana. Vjerujem u naplatu PDV-a da će ići preko, doprinosi isto preko, trošarine unutar plana. Porez na dobit nešto ispod, rashodi će biti malo ispod. Rezultat proračuna bit će bolji nego je predviđeno u rebalansu. Negdje smo, možda i na razini od četiri posto BDP-a", zaključio je ministar financija.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo