TRAGIČNO UBOJSTVO / ŽDO Osijek za Danas.hr o ubojstvo studentice (21): 'Odluku donosi isključivo Nadležni sud...'

Image
Foto: Borna Jaksic/Pixsell

'Državno odvjetništvo nije obvezno prihvatiti ovu pravnu kvalifikaciju ukoliko na osnovi prikupljenih podataka i dokaza zaključi da bi se u konkretnom slučaju radilo o nekom drugom kaznenom djelu, težem ili blažem od prijavljenog. Ovo stoga što, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, daljnjim tijekom pretkaznenog ili kaznenog postupka upravlja državno odvjetništvo', rekli su

25.9.2023.
10:54
Borna Jaksic/Pixsell
VOYO logo

Županijsko državno odvjetnišvo u Osijeku odgovorilo je na upit Danas.hr-a oko ubojstva 21-godišnje Mihaele koju je upucao 27-godišnji policajac.

Iz ŽDO kažu da bez obzira na njihovo mišljenje, ne mora biti da će i Nadležni sud donijeti istu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo priopćenje objavljujemo u cijelosti:

Image
SMATRA 93 POSTO ČITATELJA /

Procedura prijema u policiju treba biti kvalitetnija? Slučaj u Osijeku to je samo potvrdio...

Image
SMATRA 93 POSTO ČITATELJA /

Procedura prijema u policiju treba biti kvalitetnija? Slučaj u Osijeku to je samo potvrdio...

Nakon provedenih izvida zbog postojanja sumnje na počinjenje kaznenog djela, tijekom kojih se prikupljaju podaci i dokazi važni za donošenje odluke o kaznenom djelu i počinitelju, policija dostavlja kaznenu prijavu stvarno i mjesno nadležnom državnom odvjetništvu. Pri tome je ovlaštena samostalno donijeti odluku o pravnoj kvalifikaciji kaznenog djela za koje podnosi prijavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državno odvjetništvo nije obvezno prihvatiti ovu pravnu kvalifikaciju ukoliko na osnovi prikupljenih podataka i dokaza zaključi da bi se u konkretnom slučaju radilo o nekom drugom kaznenom djelu, težem ili blažem od prijavljenog. Ovo stoga što, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, daljnjim tijekom pretkaznenog ili kaznenog postupka upravlja državno odvjetništvo. Pravna kvalifikacija određuje daljnji tijek postupanja u formalnom i materijalnom smislu, a budući da istragu vodi državni odvjetnik, logično je da on samostalno donosi odluku o pravnoj kvalifikaciji.

Napominjemo da se određivanjem pravne kvalifikacije inkriminiranog događaja ne prejudicira konačna odluka o kvalifikaciji kaznenog djela i počinitelju, jer istu donosi isključivo nadležni sud nakon provedenog postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Šef osječke policije o ubojstvu: 'On je htio to prikazati kao samoubojstvo. DORH sutra kreće istraživati poruke'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo