sustav treba ojačati / Zbog zavrzlame s posvajanjem djece Vrhovni sud izdao preporuke o posvojenju

Image

Povodom slučaja četiri para koja su pokušala posovjiti djecu iz DR Kongo, predsjednik Vrhovnog suda i ministar pravosuđa i uprave održali su sastanak i zaključili da sustav treba ojačati te promijeniti neke zakone. Donijeli su nekoliko prijedloga s ciljem poboljšanja postupka međunarodnog posvojenja.

9.1.2023.
12:57
VOYO logo

Nakon što su četiri para iz Hrvatske završili u zatvoru zbog sumnje da su krijumčarili djecu, tražili su pristup Visokom sudu u Lusaki, kako bi provjerio jesu li zakonito uhićeni.

Povodom tog događaja, predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održali su sastanak i zaključili da sustav treba ojačati te promijeniti neke zakone. Donešene su sljedeće preporuke:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudovi će ubuduće u postupcima međudržavnog posvojenja biti dužni provjeriti autentičnost primljenih stranih dokumenta i njihovu pravomoćnost preko Ministarstva pravosuđa i međunarodne pravne pomoći, a ne ih samo potvrditi, kako je do sada bilo.

Druga je obaveza sudova da, kad im dođe prijedlog za priznanje strane sudske odluke, primjerak dostave i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, koje će provjeriti jesu li hrvatski posvojitelji na koje se odluke stranih sudova odnose, uopće upisani u Registar posvojitelja, odnosno jesu li prošli propisanu provjeru koju svi parovi prije posvojenja u Hrvatskoj moraju proći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DRŽAVA JE ZAKAZALA /

Slučaj Kongo: Imamo zakon, ali ne protokol i proceduru za posvojenja iz trećih zemalja

Image
DRŽAVA JE ZAKAZALA /

Slučaj Kongo: Imamo zakon, ali ne protokol i proceduru za posvojenja iz trećih zemalja

U vezi s postupcima priznanja koji se odnose na hrvatske bračne parove koji žele posvojiti dijete iz države koja nije članica Haške konvencije o zaštiti djece, sudovi bilo koje zemlje ne sudjeluju u tom postupku jer se u tom slučaju postupak odvija putem središnjih tijela.

Međutim, kada je riječ o međudržavnom posvojenju u kojemu se ne primjenjuje spomenuta konvencija, u većini država odluku o posvojenju donosi sud te zemlje, a nakon toga hrvatski sud provodi postupak priznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U većini slučajeva prijedlog podnosi bračni par koji želi posvojiti dijete u drugoj državi, zbog čega je potrebno provjeriti autentičnost podnijetnih isprava.

Osim toga, potrebno je da Ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi bude obaviješteno o podnijetom prijedlogu kako bi se mogla izvršiti provjera upisa u registru potencijalnih posvojitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj način pokušava se poboljšati praksa međudržavnog posvojenja te smanjiti mogućnost da se pri postupku pojave osobe koje nisu upisane u spomenuti registar.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo