'Pupovac bi sa Sanaderom u zatvoru mogao igrati čovječe ne ljuti se'

HDSSB-ovac Dinko Burić je i danas u Saboru nastavio vrijeđati Milorada Pupovca.

12.2.2015.
10:19
VOYO logo

Saborski su klubovi na samom početku zasjedanja tražili stanku kako bi se očitovali o nekoliko tema, među ostalim i zbog teških riječi koje su proteklih dana razmijenili čelnici HDSSB-a i SDSS-a Branimir Glavaš i Milorad Pupovac , a što je kulminiralo jučerašnjom uvredljivom Glavaševom objavom na Facebooku na račun Pupovca.

Stanku je u ime Kluba HNS-a zatražio Goran Beus Richembergh, kazavši kako se želi očitovati o Glavaševu napadu na Pupovca, a pridružilo mu se još nekoliko klubova, među kojima i Klub nacionalnih manjina, u ime kojega je zastupnik talijanske manjine Furio Radin Glavaševe riječi na Pupovčev račun nazvao govorom mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beus Richembergh kazao je kako je ogorčen i kako želi prosvjedovati protiv pokušaja uspostave prakse koja se može nazvati širenje govora mržnje. Smatra da su izjave HDSSB-ovaca neprimjerne te da se njima Pupovac označava i stigmatizira.

"Ne želimo povratak u '90, želimo da se zaštiti dignitet i integritet i ovoga doma i svakoga zastupnika", izjavio je Beus Richembergh i pozvao kolege u Saboru da se suzdrže od govora mržnje, koj "unosi i jezu i nelagodu u međunacionalne odnose".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dinko Burić, HDSSB-ovac koji je jučer nakon Glavaša i sam davao gnjusne izjave, kazao je da ne mrzi nikoga, ali da po "Zakonu o oprostu ne znači da je oprošteno ono što je učinjeno hrvatskom narodu".

Burić je i danas u Saboru nastavio vrijeđati Milorada Pupovca. Kazao je da je zastupnik SDSS-a svoje političko djelovanje sveo na "etno-biznis" i osobno bogaćenje, te da je ostvario osobnu korist iz Tesla banke, a da mu je pri tome pomogao bivši premijer Ivo Sanader.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pupovac je u mnogočemu bio Sanaderov kvisko, i ako država bude radila svoj posao, Pupovac će sada sa Sanaderom igrati Čovječe ne ljuti se.

'Vi ste etnobiznismen, to je vaše oružje'

Reagirao je i Furio Radin, koji je kazao da je Pupovac gradio ovu državu sviđalo se to nekome ili ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vaša agresija i govor mržnje je oružje slabih. Nemate nikakve argumente pa izvlačite etnobiznis. Vi ste etnobiznismen, to je vaše oružje, to je sve što imate", kazao je Radin i poručio da zbog svega niti jedna strana ne bi smjela koalirati s HDSSB-om.

Obraćajući se zastupnicima, Leko je kazao da svi dužnosnici imaju povećanu odgovornost za svoje ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slažem se da je Sabor mjesto gdje se mora govoriti otvoreno, ali u sluhu s načelima koje smo prihvatili kao standard. I najteže kvalifikacije se mogu iznijeti, a da ne budu vrijeđanje, da ne bude cilj potkopavanje i vrijeđanje", kazao je Leko.

Milorad Pupovac zatražio je pet minuta da se obrati Saboru, no Leko mu je odgovorio ne može dobiti pauzu i predložio mu da se zastupnicima obrati nakon što se izlože izmjene Zakona o izborima zastupnika, koje su na redu za raspravu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pupovac je inzistirao na govoru, ali Leko mu je odgovorio da ne pristaje na ucjene te da će mu omogućiti stanku nakon što se odradi uvod u današnju temu Dnevnog reda.

Pupovac: Jedan broj zastupnika želi ukloniti SDSS iz Sabora

Pupovac se zahvalio kolegama koji su stali u njegovu zaštitu, odnosno osudili verbalne napade Glavaša na njega i govor mržnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne tražim nikakvu zaštitu, posebno ne nikakvu privilegiju u tom pogledu", uzvratio je upitan drži li da bi netko trebao stati u (njegovu) zaštitu na razini države.

"Ono što mi se čini je (da je) na djelu djelo mržnje, da je na djelu poticanje na krivično djelo i da je na djelu ometanje rada pravosuđa i širenje straha u širem prostoru. Ako državne insitucije ne prepoznaju to što se meni čini da se može prepoznati u djelovanju grupacija koje su se usmjerile na Klub SDSS-a, onda to pokazuje zabrinjavajuće stanje u našem pravosuđu, u sudbenoj vlasti i u moralnom osjećaju javnosti i javnih institucija", rekao je Pupovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je da jedan broj zastupnika želi ukloniti SDSS iz Sabora

Upitan hoće li sam nešto poduzeti ako nitko od predstavnika države ništa ne poduzme, SDSS-ov zastupnik poručuje kako "sigurno neće pisati ni predsjedniku Haškog suda, niti generalnom tajniku UN-a".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor raspravlja o izmjenama Izbornog zakona, kojima bi se već za iduće parlamentarne izbore uvelo preferencijalno glasovanje, a pred zastupnicima su dva prijedloga - SDP-a i laburista.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo