Zbog Talijana je upitan i superbrzi internet

Talijani i dalje svojim signalima ometaju frekvencije dodijeljene Hrvatskoj. Dio stanovnika na obali ne može pratiti hrvatske televizijske programe ni radio.

18.10.2011.
15:25
VOYO logo

Kako Italija ne poštuje potpisani međunarodni sporazum o raspodjeli i uporabi frekvencija, Hrvatska agencija za elektroničke medije je iscrpila sve mogućnosti i ovlasti koje ima u skladu sa Zakonom o elektroničkim komunikacijama. Problem ometanja frekvencija morao bi biti podignut na razinu bilateralnih odnosa, kaže Miljenko Krvišek, predsjednik Vijeća Agencije.

HAKOM planira da se gašenjem analognog signala frekvencije dodijele mobilnim operaterima za razvoj bržih mreža, preraspodjelom televizijskih kanala koji bi se oslobodio. No, Talijani bi mogli biti smetnja i za implementaciju brzog mobilnog interneta, odnosno mreže četvrte generacije popularno zvane LTE, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problematičan susjed

"Tek kada bude izgledno da se naši neposredni susjedi neće koristiti frekvencijama digitalne dividende za sustave koji bi mogli nepovoljno utjecati na LTE, moći ćemo operaterima jamčiti čistoću spektra u tom smislu. Nasreću, Italija, kao problematičan susjed u smislu pridržavanja frekvencijskih planova i dogovora, digitalnom će se dividendom također koristiti za sustave pokretnih komunikacija, pa barem na tim frekvencijama nećemo imati istu situaciju kao s televizijom.

No, ne oslobodi li Italija od svojih smetnji frekvencije namijenjene emitiranju TV-signala u Hrvatskoj, morat ćemo razmisliti o emitiranju TV-signala upravo na frekvencijama namijenjenima digitalnoj dividendi, s obzirom na to da su one slobodne od talijanskih TV-signala. U tom slučaju od digitalne dividende i LTE tehnologije na našem priobalju, ali i u susjednom dijelu Italije, neće biti ništa", kaže Krvišek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Istri najviše problema

Utjecaj talijanskih smetnji najizraženiji je na zapadnoj obali Istre, odnosno na području gradova i okolice Savudrije, Umaga, Novigrada, Poreča, Vrsara i Vodnjana. Povremene smetnje zabilježene su i u priobalnom područjima Hrvatske koja su otvorena izravnom signalu iz Italije, primjerice na vanjskim dijelovima jadranskih otoka.

Vezani članci:

arti-201101040198006 arti-201103250837006 arti-201104200450006 arti-201108170638006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo