reforme stoje, slijedi li rekonstrukcija vlade? / Zbog spoticanja o reforme premijer - steže remen! Slijede packe ministrima na zatvorenoj sjednici sljedeći tjedan

Premijer je za sljedeći tjedan sazvao posebnu, zatvorenu sjednicu Vlade

23.11.2017.
19:00
VOYO logo

Još jedna Vlada u nizu koja se spotiče na spomen reformi. 

Obrazovna se u Hrvatskoj resetira već treći put. Ministrica se žali da ni to nekima ne odgovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima onih kojima je iz različitih interesnih ili poslovnih razloga važno da se ništa ne mijenja ili iz političkih razloga. Ja zagovaram politiku kontinuiteta", kaže Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja .

Vlada je zakonom proširila prava branitelja i uredila je financiranje lokalne samouprave. Vladajući i to vide kao dio reformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istakla bih do sada realizirane i provedene aktivnosti a tiču se: jačanja konkurentnosti gospodarstva u dijelu paketa zakona na poboljšanje investicijskog okruženja, zakon o strateškim investicijskim projektima...", ističe Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva.

Premijer, čini se, nije zadovoljan. Za sljedeći tjedan sazvao je posebnu, zatvorenu sjednicu Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"... S obzirom da imamo niz pitanja na ove teme koje imamo riješiti pa vas molim da se svi pripremite i blokirate si vrijeme u četvrtak od 9 do 13 za ove teme na jedan malo sustavniji način", kaže premijer Andrej Plenković.

Premijerov poziv ministre nije zabrinuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, to nije kritika, to je dobra incijativa predsjednika koji na kraju odgovara za provedbu mjera, pozdravljam to i sigurno će to pomoći boljoj resornoj suradnji", dodaje Lovro Kuščević, ministar uprave.

Ministar financija poručuje da ni sam nije zadovoljan provedenim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ali na poreznoj reformi, na smanjivanju poreznog rasterećenja, nećemo stati", poručuje Zdravko Marić, ministar financija.

Reforme su s godinama postale sinonim za listu neostvarivih želja na kojima stranke kupe političke poene pa ni najupućeniji politolozi ne vide promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi praktički imamo ministre koji raspravljaju o svojim reformama i one koji ih niti ne spominju i to je jedina distinkcija, ali da smo napravili nešto u reformama - teško se to može reći", jasno će politički analitičar Ivan Raos.

Ugledni The Economist piše da Vlada u Hrvatskoj neće moći u reforme s ovako tankom saborskom većinom pa predviđaju prijevremene izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vladi se o izborima ni neslužbeno ne govori, ali se pojavila spekulacija o rekonstrukciji Vlade. Na mjesto ministra energetike došao bi HNS-ov Ivan Vrdoljak, dok bi ministar Ćorić zamijenio kritikama opterećenog Zdravka Marića u Ministarstvu financija.

Ministre, čujemo da vas smjenjuju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Smjenjuju me? Prvi glas!"

Da na vaše mjesto dolazi Ćorić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvi glas!"

Teško je da će Plenković riskirati - izborima, a ni značajnijim reformama. Jer reforme su, ma koliko ih građani zazivali, bolne i nepopularne mjere koje NE izgledaju kao siguran put do pobjede na izborima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li nezadovoljstvo premijera značiti i rošade među ministrima? Ono o čemu se priča na Markovu trgu zna Boris Mišević

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo