Zbog slova 'a' odbili im registrirati brak

Supružnici koji su ljetos sklopili brak u Skoplju htjeli su izvaditi dokumente u Hrvatskoj, budući da je supruga rođena Osječanka.

14.10.2010.
11:28
VOYO logo

Kako piše Glas Slavonije, supružnici već dvije godine žive i rade u Skoplju. U Hrvatsku su doputovali nakratko, prije mjesec dana, kako bi u Osijeku registrirali brak, a zatim je u Zagrebu supruga, po hitnom postupku, trebala izvaditi osobnu iskaznicu i putovnicu s novim, vjenčanim prezimenom.

"Nakon što smo kod službenog tumača i prevoditelja platili žurni prijevod vjenčanog lista s makedonskog na hrvatski jezik, opet smo došli u Matični ured, gdje je iskrsnuo nepremostiv problem. Na djevojačko prezime dodala sam suprugovo, ali u ženskoj formi, dakle 'Velkova', a ne 'Velkov'. To je potpuno uobičajeno u Makedoniji. Unatoč tome matičarka Anica Petrijevčanin odbila nam je izdati dokument s tvrdnjom da nemamo isto prezime. Kada smo se pobunili, pozvala se na odredbe hrvatskog Obiteljskog zakona, u kojemu to nigdje izričito ne piše", ispričali su supružnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednako im je odgovorila i diplomirana pravnica u Uredu državne uprave, koja ih je uputila da mogu izravno kontaktirati nadležnu ustanovu u Zagrebu.

U veleposlanstvu 'nisu mogli vjerovati'

"Tamo su nam rekli da se možemo žaliti, ali budući da je riječ o dugotrajnoj proceduri, neobavljena posla vratili smo se u Skoplje. Odmah idućega dana otišli smo u hrvatsko veleposlanstvo, gdje nisu mogli vjerovati što nam se dogodilo. Rekli su da ću bez problema dobiti dokumente s novim, vjenčanim prezimenom, samo što će duže trajati i više koštati", ispričala je supruga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rođena Osječanka je kazala da neće podnositi žalbu, ali da razmišljaju o podnošenju privatne tužbe protiv navedenih dviju gospođa "na osnovi diskriminacije i nacionalizma". Objasnila je da su gospođe povrijedile njeno osobno pravo i osporavale službeni dokument zemlje s kojom je Hrvatska u bilateralnim odnosima.

"31. listopada istječe mi putovnica, a postupak dobivanja novih dokumenata preko veleposlanstva trajat će najmanje tri mjeseca. Novu putovnicu ne mogu izvaditi dok mi ne stignu vjenčani list i domovnica iz RH, a za to vrijeme neću moći dobiti vizu niti izići iz Makedonije. Praktički ću biti ilegalac! To je strašno", kazala je Velkova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured državne uprave bez odgovora

U Uredu državne uprave pomoćnica predstojnika Jasna Šimunović objasnila je u dopisu za Glas Slavonije kako je zahtjev stranke odbijen kao neosnovan.

"Prema odredbi članka 31. stavak 1. i 3. Obiteljskog zakona te članka 1. Zakona o osobnom imenu, utvrđena su osobna prava i dužnosti bračnih drugova prilikom sklapanja braka. Stranka je svome prezimenu dodala prezime Velkova, a ne Velkov, što je prezime ženika. Kao hrvatska državljanka morala je uzeti prezime ženika", piše u dopisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje kako je moguće da su u veleposlanstvu pristali registrirati brak, nisu odgovorili, javlja Glas Slavonije.

Prethodni članci:

arti-201005170449006 arti-201001280103006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo