ZBOG PRITISAKA SE ODGAĐA REFORMA ŠKOLSTVA? / 'Djeci se pokušava nametnuti isti svjetonazorski obrazac'

Image
Foto: PIXSELL, Miranda Cikotic
17.3.2016.
10:34
PIXSELL, Miranda Cikotic
VOYO logo

Neki smatraju da se reforma ne smije odgađati jer desetljećima nismo reformirali sustav dok drugi ističu "opasnost eksperimentiranja u školstvu", piše Jutarnji list.

Zastupnik Ladislav Ilčić nezadovoljan je prijedlogom novog međupredmetnog kurikuluma zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKAV GAF: /

"Reforma školstva ide dalje, objavljen je krivi dokument"

Image
KAKAV GAF: /

"Reforma školstva ide dalje, objavljen je krivi dokument"

"Novi prijedlog koji bi trebao zamijeniti sadašnji zdravstveni odgoj u školama ne uključuje moralni aspekt, odnosno pokušava svoj djeci nametnuti isti svjetonazorski obrazac", tvrdi Ilčić i dodaje da skandinavske modele treba staviti u kontekst različitog svjetonazora budući da je stručna skupina konzultirala moderne kurikulume poput finskog.

"Nedavno je mladež liberalne stranke u Švedskoj zatražila legalizaciju incesta i nekrofilije. U Nizozemskoj je postojala stranka koja se zalagala za legalizaciju pedofilije, a to nije nešto što bi većina hrvatskih građana željela ", kaže Ilčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jokić: "Nužna je visoka razina operativnosti"

Gordana Rusak, predsjednica Saborskog odbora za obrazovanje, znanost i kulturu upozorava da se rasprava o reformi treba voditi na stručnoj razini te da treba što prije krenuti s eksperimentalnom fazom provedbe reforme.

Voditelj ekspertne skupine za reformu Boris Jokić napominje kako su svi koji su radili na reformi svoje obveze obavili na vrijeme. Očekuje da će se dokumenti doraditi i poboljšati kroz postupak stručne i javne rasprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nužna je visoka razina operativnosti i suradnje svih institucija. Ako toga nema, reformu ne da treba odgoditi nego odmah i prekinuti. Hrvatskoj ne treba još jedna papirnata reforma", poručuje Jokić.

Telegram je nedavno pisao o reformi školstva. Njihov reporter razgovarao s desetak istaknutih članova tima koji je osmislio novu hrvatsku školu, a više o samoj reformi i njenom nastajanju pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo