U državnim firmama rijetko dobiju otkaz i kad varaju

26 tvrtki bavilo se istraživanjem prijevara u 253 slučaja, od kojih je 45 odbačeno kao neosnovano. Svega 38 zaposlenih dobilo je otkaz.

5.9.2012.
9:38
VOYO logo

Zbog prijevare ili nepravilnosti u radu lani su tvrtke u većinskom državnom vlasništvu podijelile 38 otkaza, a 24 slučaja proslijeđena su nadležnim institucijama.

Najviše otkaza bilo je u Hrvatskoj pošti, u kojoj je svih 26 prijavljenih zaposlenika izgubilo posao, a najviše prijava bilo je u Hrvatskim autocestama. Tamo malo blaže gledaju na prijestupe pa, iako nije bilo neosnovanih prijava, podijeljeno je samo 10 otkaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radno mjesto izgubilo je sedam blagajnika, jedan vozač, cestar i šef odjela, a 44 prekršitelja izvukla su se s disciplinskom mjerom. HEP nije kaznio nijednog zaposlenika, ali zato su posao izgubili jedan zaposlenik Zračne luke Zagreb i radnik Uljanika, od kojeg je poslodavac tražio i povrat novca, piše Večernji list.

Kad se podvuče crta, 26 tvrtki bavilo se istraživanjem prijevara u 253 slučaja, od kojih je 45 odbačeno kao neosnovano. Pokazatelji su to četiri izvještaja o provedbi antikorupcijskog plana u 86 tvrtki. Sredinom travnja u tim je tvrtkama bilo zaposleno 87.514 ljudi. Stvarna brojka mora se uvećati za radnike iz Badel 1862, Imote, IPK Osijeka i Vinke koji nisu predali svoja izvješća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska lutrija najtransparentnija

Što se tiče sponzorstava i donacija, Hrvatska lutrija najveći je sponzor i 58 milijuna kuna dodjeljuje vrlo jasno, a Croatia Airlines, Zračna luka Zagreb, Petrokemija, Autocesta Rijeka-Zagreb i Hrvatske ceste dale su 8,3 milijuna kuna, ali bez objave i pravilnika o dodjeli novca. Croatia Osiguranje, nije na web-stranicama objavio kako je raspodijelio 35 milijuna kuna za sponzorstva i donacije. Netransparentni su i postupci zapošljavanja. Naime, od 650 natječaja koji su otvoreni lani, samo je 449 javno objavljeno. Bez obzira na veličinu ili financijsku poziciju tvrtke, gotovi svi članovi nadzornih odbora primaju naknadu od 2.000 kuna na mjesec. Ako se uzme u obzir da ih je uglavnom pet i to se pomnoži sa 80-ak tvrtki, na naknade NO-a godišnje se potroši 9,5 milijuna kuna neto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo