ZBOG PIŠLJIVIH 10 KUNA ZATVORILI JOJ CVJEĆARNU: / Uredno izdala račun, ali hrvatska birokracija našla joj je manu

Image
Foto: Ilustracija

Paradoksalno, obrtnica nema baš nikakav razlog da ne izdaje račun

18.9.2018.
21:31
Ilustracija
VOYO logo

U koprivnički Cvjetnog studija Kala, 6. rujna poslijepodne ušao je muškarac i kupio jedan cvijet, točnije margaretu. Sestra vlasnice uredno ga je zamotala i naplatila, a muškarac je otišao, da bi se ubrzo vratio s inspektorom iz obližnje Carinske uprave. Ukratko, tvrdio je da mu nije izdan račun.

Nije ga ni htio uzeti

"Sestra mi je rekla da je odmah počela printati račun, ali je čovjek izašao. Ubrzo se vratio s kolegom koji se predstavio kao inspektor i rekli su da im nije izdan račun. A račun je stajao na pultu," rekla je vlasnica Sanja Zagoršak za 24sata ističući kako muškarac nije ni htio uzeti račun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stvar bude još smješnija, tvrdi i kako u zaspisniku stoji da je račun izdan. "U zapisniku stoji da je iz naplatnog uređaja ispisana kopija računa na 10 kuna, izdana u 17,30 sati. Da bi u istom tom zapisniku, ali dva lista dalje, bilo navedeno kako račun nije izdan".

U zapisniku stoji da je račun izdan, ali...

Ali tu paradoksima nije kraj. Naime, vlasnica, koja je za otvaranje obrta uzela poticaj za samozapošljavanje od Zavoda, izdavala račune ili ne, plaća isti porez jer je kao paušalacu unaprijed određen. Dakle, nema baš nikakvog motiva ne izdavati račune, a čak i da ih ne izda, država nije na gubitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No to ništa ne znači carinskom uredu u Koprivnici koji je zatvorio cvjećarnicu na 15 dana. Vlasnica priznaje da je jedini prekršaj koji je napravila taj što se njezina sestra kod fiskalizacije računa nije prijavila na svoj OIB, već je račun izdala na Sanjino ime. U konačnici, zbog ovakvog ponašanja službi žao joj je što je uopće pokušala nešto otvoriti u Hrvatsko i kako je doista bila blesava što se nije spakirala zajedno sa zaručnikom i otišla u Irsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo