blagoslov crkve / Zbog oskvrnuća obavljen pokornički obred: nakon snimanja golih fotografija, crkvu će odsad čuvati

Blagoslov crkve svetom vodom, nakon što su se u njoj snimale erotske fotografije. Počelo je jednosatnim klanjanjem, a pokornički obred privukao je veliki broj vjernika

8.3.2018.
19:20
VOYO logo

Zbog neprimjerene golotinje u crkvi svetog Ignacija, dubrovačka je policija podnijela optužni prijedlog protiv fotografa i nagog modela zbog remećenja javnog reda i mira. Iz njemačke Akademije za film i televiziju, čiji su studenti snimali dokumentarni film, ispričali su se vjernicima i građanima Dubrovnika. A zbog oskrvnuća u crkvi je obavljen pokornički obred koji je predvodio dubrovački biskup.

Blagoslov crkve svetom vodom, nakon što su se u njoj snimale erotske fotografije. Počelo je jednosatnim klanjanjem, a pokornički obred privukao je veliki broj vjernika. Prema crkvenom pravu tek nakon takozvane nadoknade u crkvenom prostoru se može nastaviti obavljanje službe.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Crkveno pravo predviđa da kada se dogodio čin velike uvrede koji izazove veliku sablazan da tada taj crkveni prostor izlazi iz bogoslužja i potrebno je odraditi čin pokore prije nego se vrati bogoslužje", izjavio je don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije.

Za sve su krive ove fotografije vremešnog srpskog modela, snimljene za dokumentarni film studentica Berlinske filmske akademije koja se i službeno ispričala za cijeli slučaj. A kakve su bile namjere aktera, na društvenim mrežama  pojasnila je fotografirana Vesna Knežević Ćosić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam bila model, Stjepo Brbora je fotkao, a tri slatke Nijemice s Berlinske filmske akademije su snimale dokumentarac o našoj subverzivnoj akciji, tipa skidačina u tri crkve i jednoj katedrali, baš smo ih oskrnavili sve u Dubrovniku", napisala je.

Biskupija je  podnijela prekršajnu prijavu i traži zabranu fotografija. A crkvu će od sada čuvati

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od sada dok je Crkva otvorena tijekom dana netko će morati biti unutra da pazi na dostojanstvo tog prostora, najčešće ljudi koji su vezani za crkvu netko tko već surađuje u toj župnoj zajednici", izjavio je don Katušić.

Sve kako se, kažu, ne bi ponovilo da se pod krinkom umjetničke slobode vrijeđaju vjerski osjećaji drugih. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo